Stormflods-reparationer: I løbet af et par uger kender Byrådet det beløb der gives i støtte

19. januar 2024 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Torsdag var borgmester Erik Lauritzen og en række andre borgmestre på besøg på Christiansborg for at få at vide, hvornår de kan forvente, der kommer nogle penge fra regeringen, så de kan komme i gang med reparationerne efter stormfloden.

Der er sat i alt 125 millioner kroner af, som kan gives i tilskud til kommunerne og desuden en lånepulje på 375 millioner kroner.

“Mest af alt var vi optaget af at høre, hvornår vi kunne få en afklaring og den skulle komme i løbet af et par uger”, siger borgmester Erik Lauritzen og tilføjer, at det er vigtigt at komme i gang med at rette op på skaderne på blandt andet dæmningen til Kegnæs.

Artiklen fortsætter under annoncen

“På mødet hørte jeg også, hvilke udgifter stormfloden har givet andre kommuner og jeg blev bekymret for, hvor meget hjælp hver enkelt kommune kan få”.

“I Sønderborg er vi klar til at gå i gang med arbejdet, men vi har ventet på en afklaring fra staten. Der er vi kommet et skridt videre, for det var et godt møde, hvor miljøministeren lyttede til os – og de andre kommuner”.

De anslåede udgifter blev beregnet i november

Artiklen fortsætter under annoncen

Kegnæsdæmningen: Dæmningen forbinder Als med halvøen Kegnæs. På en strækning på 500 meter er op til et helt kørespor ødelagt eller undermineret. På strækningen er kun et spor farbart. Skadesvurdering: 50 millioner kroner.

Veje: Over 30 kystnære asfalt- og grusveje er ødelagt/skyllet væk. Dette vurderes til fire millioner kroner.

Vandrestier: Gendarmstien, Kegnæsstien, Alsstien og Ride-rute Als har skader som erosion af kysten samt skader på broer og trapper. Oprydning og reparation vurderes til tre millioner kroner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Broer og havne: Egernsundbroen, Kong Christian Xs Bro, Gråsten Havn, Egernsundbroen og Sønderborg Byhavn især skader på elinstallationer, vurderes til 2.100.000 kroner.

Færgen Bitten: Skader på begge færgelejer vurderes til at koste 1,3 millioner kroner.

Badebroer: Ødelagte kommunale badebroer samt andet udstyr på strande vurderes til at koste to millioner kroner Dertil kommer ødelagte offentlige badebroer, som primært drives af brolaug bestående af frivillige.

Artiklen fortsætter under annoncen

Skader på offentlige toiletter: Vurderes til at koste 1.500.000 kroner.

Kommunale bygninger: Skader på bygninger vurderes samlet til at koste en million, hvoraf skaderne på det nyistandsatte havnekontor i Sønderborg vurderes til 450.000 kroner.

Strandpromenaden: Reparation vurderes til at koste en million.

Skader på grønne områder: Vurderes til at koste en million kroner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Skader på gadelys: Vurderes til at koste 400.000 kroner.

Oprensning af vandløb: 150.000 kroner

Beredskabsindsats under stormfloden: 3.200.000 kroner.

Sikring og afspærring inden stormfloden samt oprydning efter stormfloden er opgjort til 1.500.000 kroner.

Dertil kommer et usikkerhedstillæg på anlæg, som forvaltningen arbejder med – der er usikkerhed på priserne.

27. april 2024 Erhverv, REGIONALT

Fleggaard: Selvom der skal betales dåsepant så forsvinder grænsehandlen ikke

27. april 2024 Erhverv

Den ellers overvejende pantfri grænsehandel bliver senest 1. januar 2029 pantzone. Det skyldes, at EU-Parlamentet i denne uge har vedtaget den såkaldte emballageforordning for alle EU-lande. Dermed forsvinder den særordning, som Tyskland hidtil har haft på området, skriver BT. Hus Fleggaard venter de på at høre om detaljerne for, hvordan ordningen bliver i praksis. ”I […]

Læs mere...