Tyskere vil bremse forsøg på at indføre dåsepant i grænsehandlen

Modstand mod indførelse af dåsepant i grænsehandlen. Arkivfot
Modstand mod indførelse af dåsepant i grænsehandlen. Arkivfot
6. marts 2024 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Det kan koste omkring 3.000 arbejdspladser hos grænsebutikkerne og deres leverandører, hvis danske politikere får held til at få indført tysk pant på dåser, der sælges til danskere i grænsehandlen, uden at panten kan returneres i Danmark.

Sådan lyder det i et brev fra flere tyske politikere til den tyske miljøminister Stefi Lempke, skriver Flensborg Avis.

Artiklen fortsætter under annoncen

Miljøminister Magnus Heunicke har presset på for, at der som en del af EUs emballageforordning fremover skal betales tysk pant på dåser med øl og sodavand, selvom de bliver solgt til danskere, der tager dem med over grænsen.

Danmark har længe kæmpet for, at der skal pant på alle drikkevarer i Tyskland. Og det ser ud til at lykkes med den nye EU-emballageforordning, som miljøminister Magnus Heunicke tilbage i december har stemt for.

I Rådets forslag, som blevet vedtaget før jul, er reglerne blevet tydeliggjort, så der er juridisk klarhed om, at der ikke kan være nationale særregler i grænseregioner og dermed også, at der skal være tysk pant på, når en drikkevare sælges i Tyskland.

Artiklen fortsætter under annoncen

De nye regler indeholder også nye krav til EU-landenes pant- og retursystemer. Regeringen har lagt stor vægt på, at kravene udformes, så der ikke skal ændres ved det danske pant- og retursystem, som er meget velfungerende. Samlet set er kravene endt med at ligne de krav, vi har i Danmark og vi kan fastholde vores pant- og retursystem herhjemme med mindre justeringer.

EUs ministerråd skal forhandle med Europa-Parlamentet om en endelig aftale.

20. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

LEGO blev trækplastret til Forskningens Døgn

20. april 2024 Uddannelse

Lørdag har SDU i Sønderborg åbnet dørene for Forskningens Døgn frem til klokken 13 – og det er en landsdækkende festival, hvor universiteter, forskningsinstitutioner og videnskabens virksomheder inviterer alle interesserede til at opleve, diskutere og få indblik i forskernes arbejde – og der var et spændende program på SDU i Alsion, hvor der blev appelleret […]

Læs mere...