KV21 – Debat: Den trængte ældrepleje

7. oktober 2021 KV21 Skrevet af: Ole Kæhler

Spidskandidat Jørgen Jørgensen, SF, skriver: 

SF ønsker en anden organisering af ældreplejen. SF er modstander af udlicitering af ældreplejen. De borgerlige partiers korstog med øget udlicitering – eller konkurrenceudsættelse som de kaldte det – har medført en forringet ældrepleje. Ældrepleje skal ikke være en vare, der kan handles med. Ældrepleje skal være en personlig relation mellem borger og hjælper med respekt og værdighed.

For at private skal kunne byde på og udføre ældrepleje, er man nødt til at indrette både den personlige og den praktiske pleje i detaljer, med tidsangivelser og prisfastsættelser af de enkelte ydelser, der så sammensættes i pakker. Ved udlicitering er tendens, at der konkurreres på pris, og mindre på kvalitet.

Artiklen fortsætter under annoncen

De visiterede pakker udmøntes i arbejdsplaner med stramme tidsplaner, der stresser plejepersonale og frustrerer mange ældre med plejebehov. Den negative spiral, hvor kvalitet og arbejdsmiljø gradvis forringes, og med de ældres hjem som en banegård eller svingdør, bliver vi nødt til at tage et opgør med. SF foreslår en anden organisering af ældreplejen i for eksempel faste teams af plejepersonale.

Selvstyrende teams af faste medarbejdere vil betyde, at den ældre med behov for pleje, møder de samme personer i deres hjem eller på plejehjemmet. Der giver tryghed altid at møde en man kender. Og omvendt lærer plejepersonalet den ældres historie og aktuelle behov at kende. Med faste selvstyrende grupper, kan man bedre sætte plejepersonalets faglige kompetencer i spil, og samtidig skabe større liskvalitet for den ældre medborger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Selvstyrende teams er kendt fra den såkaldt hollandske Buurtzorg-model. Med overskriften ‘kaffe først’ kommer den personlige relation mellem personale og ældre i centrum. I Haderslev er man i gang med et storstilet forsøgsprojekt, hvor formålet er at tilpasse den hollandske model til danske forholde. Regeringen og støtteparterne har afsat 180 millioner kroner til forsøg med selvstyrende grupper i ældreplejen.

Hvorfor er det lige, at man i Sønderborg ikke søger om at få del i denne pulje?

Artiklen fortsætter under annoncen