Borgerforeningen: Kongeskydningen er omkring 400 år gammel

30. maj 2015 Sønderborg

Det er en ældgammel tradition Borgerforeningens skyttebrødre holder fast i, når de den 13. juni har Kongeskydning. Fra morgenstunden dystes der om den fornemme titel: Skyttekonge.

Lige så vigtig som skydningen er frokosten, der holdes efter en meget fast “køreplan” med faste overskrifter på de traditionelle taler fra udvalgte medlemmer. Æresgæsten, der i år er Vækstrådsdirektør Ole Daubjerg, bestemmer dog selv, hvad han vil fortælle og det samme gør borgmesteren.skyd1

Artiklen fortsætter under annoncen

Borgerforeningens Skyttelaug i Sønderborg går helt tilbage til 1600-tallet med ældgamle traditioner.

Borgmesteren havde indtil for seks år siden altid været en mand, men da blev traditionen brudt. Sønderborg fik en kvindelig borgmester, og derfor har Aase Nyegaard deltaget i både  kongeskydningen og skyttefrokosten.

Kun én kvinde har tidligere deltaget ved skyttefesten.

Det er kong Frederik den VII’s gemalinde grevinde Danner. Hun blev oven i købet udnævnt til æres-søster og skyd2skænkede i 1861 skyttelauget et drikkehorn, som bruges den dag i dag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Også den lille sølvpokal, som borgmesteren skåler med i byrådssalen, er skænket af grevinde Danner til skyttelauget.

Kong Frederik VII blev skyttekonge i Sønderborg i 1861.

En sølvplade anbragt på det gamle kongeskjold bærer kongens monogram.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. september 2021 Samfund, Sønderborg

Sådan kommer du over Alssund når Kong Christian Xs Bro er lukket i uge 42

25. september 2021 Samfund

Rustbehandling er forklaringen på, at Kong Christian Xs Bro lukkes helt i efterårsferien, altså uge 42. Der er noget uopsætteligt rustarbejde, som skal laves og det medfører en total sandblæsning og maling af broklapperne. Når arbejdet går i gang kan hverken gående, cyklister eller bilister kan komme over broen. I perioden kan cyklister og gående […]

Læs mere...