Forskningens Døgn: Forskning forklares så vi alle kan være med

9. april 2017 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

Forskningens Døgn danner rammen om fem døgn med den nyeste forskning serveret på et niveau, så alle kan være med. Det er områdets folkeskoler, ungdomsuddannelser og universitet, der i samarbejde med House of Science igen i år har sammensat et spændende program. Det er især områdets uddannelsesinstitutioner, der sender deres elever og studerende afsted til arrangementerne – men foredragene er både gratis og åbne for alle.

Bæredygtighed som gennemgående tema

Som bæredygtig læringsby i det internationale UNESCO-netværk af Learning Cities, er det naturligt, at programmet i Sønderborg blandt andet kredser om emnet “bæredygtighed” og sætter fremtidens menneskelige vilkår i samfundet til debat og eftertanke. Det sker med arrangementsoverskrifterne som: “Mikroplast i Østersøen”, “Vores klima – grønt og blåt i byen” og “Klimaet og den sorte indlandsis”.

Artiklen fortsætter under annoncen

100 unge prioriterer fremtidens udfordringer

Ungdoms Science Parlamentet i Sønderborg har også fået plads i årets program og skyder Forskningens Døgn i gang med hele seks foredrag rundt om på ungdomsuddannelserne i Sønderborg mandag den 24. april. Foredragene fungerer som inspirationsoplæg til et heldagsarrangement fra 8-15 på EUC-Syd. Her vil 100 unge fra henholdsvis EUC syd og AP Møllerskolen debattere og arbejde med fire dimensioner af bæredygtighed. Dagen resulterer i et charta som de unge overrækker til borgmester Erik Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg synes, det er enormt spændende program, House of Science har fået sat sammen og jeg glæder mig specielt til at se, hvordan de unge i Ungdoms Science Parlamentet vælger at vægte fremtidens klimamæssige udfordringer”, siger formand for børne- og uddannelsesudvalget Erik Lorenzen.

Grænselandet og det danske sprog

Programmet for Forskningens Døgn byder også på emner, der relaterer sig til grænselandet med overskrifterne: “Grænser i det grænseløse Europa?”, “Udkants-Danmark, er det her?”, “Bingo til danskerne?” – om fordele for grænsependlere og “Hvorfor tysk(ere) og dansk(ere) måske er forskellige”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og så er der enkelte arrangementer som er i sin helt egen kategori. For eksempel foredraget “Verdens 7.000 sprog” på Gråsten Bibliotek den 24. april kl. 16.30, hvor man kan blive klogere på om dansk virkelig er så svært at lære, som nye danskere hævder, og hvilke sproglige træk der kun findes i det danske sprog og ikke i de 6999 andre.