Gråsten: Befrielsen markeret med et brev til Holger Biehl

5. maj 2014 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

I Gråsten var det 4. maj kommiteen, der sikrede markeringen af befrielsen og det var med taler af borgmester Erik Lauritzen og forfatter Henning N. Larsen:

– For mig og sikkert også for mange andre er den 69. markering af befrielsen mindst lige så vigtig som Dybbøldagen den 19. april. Dybbøldagen er erindringen om et smerteligt nederlag, mens 4. maj er fejringen af sejren over den nazistiske besættelsesmagt, siger Henning N. Larsen.

Holger Biehls nevø takker Henning N. Larsen (tv) for brevet.

Holger Biehls nevø takker Henning N. Larsen (tv) for brevet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han mener, han er inviteret til at tale på grund af hans bog: Modstanden, der rummer en historie om Holger Biehl fra Gråsten. I stedet for at holde en traditionel tale, havde forfatteren valgt at skrive et brev til Holger Biehl og det læste han op.

– Kære Holger. Så blev det igen den 4. maj og frihedsbudskabet har i dag lydt i radioen. Præcis som det gjorde for 60 år siden. Folk på landet og i byerne sang med på: En lærke lettede og andre af befrielsens gode sange.

– Ikke at du, kære Holger, fik lov at være med til befrielsen dengang i maj 1945. For på det tidspunkt havde tysken allerede beseglet din skæbne dernede i konzentrationslejren Porta Westfalica. Deporteret til slavearbejde for den tyske rustningsindustri, måtte du til sidst give slip på livet i efteråret 1944.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Dit korte liv fik en alt for hurtig afslutning. Dine ønsker blev ikke alle til virkelighed og håbet om et gensyn med familien blev aldrig til noget.

– Men du kom trods alt hjem til Danmark igen, da en kortege af lastbiler med hvide kister kørte over grænsen og ind i Sønderjylland en sommerdag i 1946, stod der blandt meget andet i brevet.

Efter Henning N. Larsens tale fik han en stor tak fra en nevø til Holger Biehl.

– Tak for dit brev til sin onkel, sagde nevøen og gav forfatteren hånden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Minder kæder tingene sammen

Borgmester Erik Lauritzen fortæller, at minder kæder fortid og nutid sammen.

Borgmester Erik Lauritzen fortæller, at minder kæder fortid og nutid sammen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Borgmester Erik Lauritzen havde forinden sagt, at det er vigtigt, vi bliver ved at mindes befrielsen – og det står 4. maj kommiteen garant for.

– Det er vigtigt at vi mindes fortiden, fordi minder kæder fortid og nutid sammen. Og jeg er glad for, at så mange er kommet for at deltage, siger Erik Lauritzen.

– På befrielsesdagen mindes vi alle dem, der tog kampen op, siger han.

Ved Gudstjenesten, der er en del af mindehøjtideligheden kædede præsten befrielsen og Jesu opstandelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

– 4. maj og hvad har det så lige med kirken at gøre, siger præsten.

– Befrielsen er en slags genopstandelse efter fem mørke år – og mørket skyldtes ikke bare mørklægningsgardinerne.

– Vi søger kirken, når alt er svært og under krigen var alt Ragnarok.

– Den 4. maj var den forbandede krig slut.

Som en del af arrangementet deltog Hjemmeværnet, spejderne og FDF.

knap

 

20. juni 2024 Sport, Sønderborg

11-årige Mads Kraft skal køre med i DM

20. juni 2024 Sport

Den 11-årige Mads Kraft fra Ulkebøl skal i weekenden deltage i DM i gokart, der i år bliver akørt i Ikast, han stiller op i klassen Rotax mini, aldersklassen 10-15 år. Det er et arrangement, hvor der køres både lørdag og søndag, så det bliver en hård weekend. Mads Kraft laver da også fysisk træning […]

Læs mere...