Handicapdebat: Voldsomme udfald mod byrådspolitikere

Arkivfoto
Arkivfoto
25. september 2013 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Onsdag aften var en række byrådsmedlemmer og kandidater inviteret til en debat om handicappolitikken. Og det er Jette Bertelsen fra Socialdemokraterne, der er initiativtager. Og når hun kæmper inderligt for handicappede, så er en del af forklaringen, at hun selv er handicappet og kørestolsbruger. Langt de fleste af de cirka 40 deltagere kender til handicappedes hverdag. Nogle er slev handicappede, mens andre er pårørende til en.

Rammen for mødet var Humlehøjhallens cafeteria, hvor der heldigvis er let adgang for kørestolsbrugere.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Det er vigtigt for de handicappede, at jeg kommer i Byrådet, fordi jeg ved, hvad handicappede har brug for., siger Jette Bertelsen. Politikere har det med se handicappede som tal og budgetudfordringer. Jette Bertelsen ser handicappede som mennesker med ressourcer og behov.

Efter en kort velkomst fik paneldeltagerne lov til at fortælle, om de selv synes, at de holdt deres valgløfter i den byrådsperiode, der er tæt på deadline. Og de folkevalgte mente, at de var lykkedes langt hen ad vejen, mens flere ved bordene mener, at skal løfterne indfries, så venter der en heftig slutspurt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Politiker-runde

Radikale Venstres Kristian Myrhøj havde det let, fordi han ikke er med i Byrådet, så han ingen regning at gøre op. Han fortæller, at han mener, at der skal ses meget grundigt på, hvem der egentlig skal have hjælp og hvem, der ikke skal.

Hans Grundt fra Slesvigsk parti fik læst det meste af partiets valgprogram op, inden han nåede frem til det sted, hvor der stod, at handicappede skal støttes og at regler for handicapvenlige boliger skal overholdes.

Lyseslukker

Artiklen fortsætter under annoncen

Erik Lorenzen fra Fælleslisten kom lidt uheldigt fra start, for lige da har fortalte, at der er brugt mange penge på handicapområdet, gik lyset ud. En teknisk kyndig fik heldigvis trykket på kontakten, så politikeren både kunne høres og ses.

– Vi arbejder på det vi kalder “Det gode liv for alle” og det betyder, vi tager udgangspunkt i den enkelte. Vedkommende skal have den hjælp, der er nødvendig, men det han eller hun selv kan – eller kan lære – skal vedkommende selv gøre.

Peter Jørgensen fra Venstre er glad for, der nu er vedtaget en handicappolitik, hvoraf noget af den allerede er i spil, mens resten kommer inden længe.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Nu skal det hele så have lov til at virke, siger han.

Socialudvalgsformand Jørgen Jørgensen fra SF synes, der er gjort rigtigt meget indenfor hele hans politikområde. han synes ikke, det er de helt vilde besparelser, der har været og alligevel har der været udvikling. Det seneste skud på stammen er det nye sted for senhjerneskadede.

Socialdemokraten Preben Storm siger klart og tydeligt, at vi skal have en kommune, der er til for borgerne og ikke omvendt. Og han står ved, at der sparet flere steder og det skyldes ganske enkelt regeringen.

Artiklen fortsætter under annoncen

– De handicappede og andre sårbare grupper mærker, at de mange skattelettelser der er givet de sidste mange år, især til de rigeste, nu mangler i kassen til velfærdsydelser. Men vil i have udliciteringer af personlig pleje og andre ting, så skal i stemme på Peter Jørgensen fra Venstre og ikke på mig, siger socialdemokraten.

Skarpskydning

Efter en underholdende pause, der blev krydret med nogle sange fra Sønderborg Gospel Choir, hvor Jette Bertelsen er med, så blev der skudt med skarpt på nuværende og kommende politikere og det var især nedskæringer på institutioner, der betyder, at der kun er to pædagoger til ti borgere.

– Og det er jo et problem, når den ene borger så skal døgnovervåges. Det slider på de ansatte og så skal kommunen bruge en masse penge på vikarer, lyder det fra debatdeltagere. Det kom bag på Preben Storm, der nu vil undersøge sagen.

STU-undervisningen, der kom ualmindeligt skævt fra start i 2011 er stadig ikke god. Det blev der sagt fra Landsforeningen Ligeværd, der synes, det er træls, der ikke bruges tilbud udenfor kommunen. Hans datter fik afslag på et efterskoleophold til 85.000 incl. alt og skulle i stedet have fire timers undervisning daglig i Gråsten. Det kostede lidt flere end 200.000 kroner.

– Det virker jo lidt tosset, at der satses på et ringere lokalt tilbud til en væsentlig højere pris, siger Ligeværds repræsentant.

– Sønderborg Kommune fik for flere år siden en dvd, der viser, hvor der skal gøres noget for, at kommunen bliver handicapvenlig. Der er bare ikke gjort noget som helst, siger en anden debatdeltager.

Politikerne gjorde rede for, hvad de synes, der er sket og et par af de mest kritiske fik et rigtigt godt råd af Erik Lorenzen:

– Jeg synes, at i skal stille op til byrådsvalg, når nu i kan gøre alt bedre end os andre.

Det er en god tanke, at når de valgte ikke gør det, som de er valgt til, så er det på tide, at man vælger sig selv.

Se billeder: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.442485569205129.1073741904.271358109651210&type=1