Hvorfor investerede vi ikke i en hjertestarter noget tidligere, så havde vi med stor sikkerhed kunnet undgå et tragisk dødsfald. Det spørgsmål stiller formanden for Hejninge, Stillinge Lokalråd, bygningskonstruktør Lars Skov Petersen, sig selv igen og igen.
Dødsfaldet fik imidlertid lokalrådet, der er en græsrodsbevægelse, som udelukkende lever af frivillige donationer, til at handle. Hjertestarteren i idrætshallen blev hevet udenfor og placeret i et skab, hvor alle kunne benytte den, mens lokalrådet investerede godt 40.000 kr. i yderligere tre hjertestartere. De to blev placeret hos købmænd i det nærliggende store sommerhusområde og en ved Trelleborg Friskole.
Dewt skriver Lotek i en pressemeddelelse.
To gange har investeringen vist sin værdi, og reddet menneskeliv. Senest i fjor, hvor pastor Ole Grabas faldt om på vej til konfirmandforberedelse på Trelleborg Friskole. To lærere greb lynhurtigt ind og hentede hjertestarteren. Hvad der skete, ved Ole Grabas ikke. Han husker intet, før han kort før påske vågnede op på Rigshospitalet.
“Jeg er mine omgivelser dybt taknemmelig”, siger Ole Grabas, der kort efter sit hjertestop gik på pension, og i dag har det fint som emeritus”.
Han er ikke i tvivl om, at hjertestarteren reddede hans liv, og derfor er hans opfordring til både virksomheder, foreninger og offentlige instanser: Invester nu i hjertestartere, og placer dem, hvor man hurtigt kan få fat i dem. De gør en forskel, og ja, nogen har ligefrem joked med, at jeg er genopstanden – sådan er det jo, når man er præst, siger Ole Grabas med et skævt smil.
Fordi Ole Grabas gav distributøren af hjertestarteren – Lotek A/S – tilladelse til at videresende data fra starteren til producentens udviklingsafdeling, har Ole Grabas fået lov til at donere en helt ny hjertestarter til en forening, et firma eller organisation. Valget faldt på menighedsrådet ved Sct. Mikkels Kirke i Slagelse, hvor Ole Grabas har virket som sognepræst i 36 år.
“Du kan få et hjertestop på alle tider af døgnet, og det kan ramme dig uanset, hvor du færdes. Derfor op med starterne jo før jo bedre, de gør en forskel. Jeg er i hvert fald lokalrådet dybt taknemmelig for, at de stillede det udstyr til rådighed, som lærerne benyttede, da de reddede mig”.
“Langt den overvejende del af hjertestartere er opsat i forbindelse med virksomheder. Et paradoks når erfaringer viser, at de fleste hjertestop sker i fritiden. Hvert minut er afgørende for om man overlever, og ud fra et samfundsmæssigt synspunkt, ser jeg gerne hjertestartere opsat i villakvarterer og sommerhusområder. Her kan de også gøre en forskel, når uheldet er ude”, siger direktør Allan Nykjær Pedersen fra Lotek, der bl.a. har installeret flere end 500 hjertestartere i DSBs togvogne.