Jørgen Mads Clausen: Min far var vist lidt af det vi i dag kalder en nørd

16. maj 2017 Broager Skrevet af: Ole Kæhler

Tirsdag aften var Jørgen Mads Clausen fra Danfoss gæst ved Kulturmåned i Cathrinesminde Teglværk og han blev budt velkommen af Jørn Lehmann:

“Der er nok nogen, der vil undre sig over, vi har inviteret Jørgen Mads Clausen fra Danfoss til at tale ved et kulturarrangement. Men jeg mener, man kan kæde Danfoss sammen med kultur. Havde vi ikke Danfoss, så ville vi heller ikke kunne få så mange kulturoplevelser”, siger Jørn Lehmann.

Jørgen Mads Clausen i Cathrinesminde Teglværk.

Artiklen fortsætter under annoncen

Rendte nøgen på Danfoss

“Lige siden jeg var dreng, har jeg fulgt med i alt på Danfoss,. Nogle gange rendte jeg nøgen over på fabrikken og så var der altid en medarbejder, der tog fat i mig og fulgte mig hjem igen”, siger Jørgen Mads Clausen til de godt 350 mennesker, der var kommet for at høre ham fortælle om Danfoss.

“Havde min far ikke været lidt af en nørd, der elskede teknik, så havde vi nok stadig været et landbrugssamfund”, siger Jørgen Mads Clausen, som slet ikke er i tvivl om, at Danfoss betyder meget for hele Als.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jørgen Mads Clausen brænder også selv for teknik og siger, han kender langt de fleste af Danfoss’ produkter ud og ind.

“Det er der altså ingen af alle vores direktører, der gør”, siger han.

“Danfoss er i dag en global virksomhed med 25.000 ansatte og af dem er der 6-7.000 ansat i Danmark. Sådan har det været gennem 30 år”, siger Jørgen Mads Clausen..

Før finanskrisen var der 33.000 ansatte.

Fra hønsehus til global virksomhed

“Det med hønsehuset passer ikke, men det er en sjov historie”, siger Jørgen Mads Clausen. Han fortæller, at hans bedsteforældre havde en gård og det var den ældste søn, der skulle overtage den.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jørgen Mads Clausen fortæller om sin fars donkraft.

“Min far startede Danfoss på sit børneværelse og allerede som 16-årig opfandt han en donkraft, som han fik solgt en del af og han fik også patent på den. Han opdagede kort tid efter, at affjedringen i nye biler gjorde, at donkraften ikke ville kunne bruges fremover, så han solgte rettighederne til en nede i Tyskland et sted”, siger Jørgen Mads Clausen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det med patentet blev han mobbet med og man kaldte ham Mads Patent. Det hedder vejen op til Universe også i dag”, siger Jørgen Mads Clausen.

Mads Clausen blev ansat på Gram i Vojens, hvor de lavede køleskabe, som var en helt ny opfindelse på det tidspunkt. Det var det allerseneste nye, at det var muligt at lave kulde.

I køleskabene var der en ventil og den skulle importeres, men Mads Clausen endte med at designe sin helt egen, som blev produceret af Brødrene Møller i Vollerup.

Danfoss bliver virkelighed

Artiklen fortsætter under annoncen

Den 4. juli 1033 er Danfoss’ fødselsdag og fra dag ét har den lille enkeltmandsvirksomhed, som det jo var i starten, givet overskud.

“Min far fik solgt 480 ventiler og de gav ham de første plusser”, siger Jørgen Mads Clausen.

Danfoss i ’30erne. Privat foto

“Bælgen er min fars vigtigste opfindelse og en bælg er teknik, der reagerer på temperatursvingninger. Den er hjertet i Danfoss og blev opfundet i Elsmark”, siger Jørgen Mads Clausen og fortæller videre, der overalt i verden er iværksættere med fantastiske ideer.

“Og gode ideer kan opstå overalt, ligesom i Elsmark”, siger han.

Der er bælge i Danfoss’ termostater og Danfoss har lavet flere end 900 millioner bælge.

De første to år kom Mads Clausens lille enkeltmandsvirksomhed med fire produkter .

“Efter syv år havde han 41”, siger Jørgen Mads Clausen, der ikke betegner sin far som genial.

“Men han var meget målrettet, han var en dygtig ingeniør og hans liv handlede om business, hvor mor var udadvendt og den der talte med gæsterne i vores hjem”, siger Jørgen Mads Clausen. Hans far kom selvfølgelig på banen, hvis der var en gæst, der sagde noget om teknik.

“Sådan nogle mennesker kunne far snakke med i timevis”, siger Jørgen Mads Clausen. Eller han kunne sidde med et af børnene på skødet og vise dem, hvordan en eller anden teknisk ting virkede.

Mødte Bitten i Haderslev

Allerede som helt ung tjente Mads Clausen rigtigt mange penge og han ville selvfølgelig have en amerikansk bil og den købte han i Haderslev.

“Når man bestilte sådan en, så kunne der ikke handles, uden at man fik kaffe i privaten hos bilhandlederen”, siger Jørgen Mads Clausen.

Bitten og Mads Calusen ved huset, der nu bliver gæstehus. Privat foto

“Der var en ung pige i huset hos bilhandleren og far blev ved med at komme til kaffe, selvom han havde fået bilen – og han blev så gift med pigen, Bitten”, siger Jørgen Mads Clausen.

Jørgen Mads Clausen kom ikke til at kende sin far som professionel, fordi Mads Clausen døde i 1966, kun 61 år gammel.

Huset, som forældrene boede i, er tomt i dag, hvor Bitten Clausen også er død. Hun nåede at blive 103 år.

“Vi har snakket om, hvad vi skulle med huset og er enige om, vi vil bruge det som gæstehus og så kan vi også selv samles der ind imellem. Vi kan godt li’ at komme der”, siger Jørgen Mads Clausen.