Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om erhvervs-huslejebetaling i f.m. Covid-19 situationen

21. marts 2020 Samfund Skrevet af: Michael Kjær

Hej brevkasse, 

Jeg er udlejer af en erhvervsejendom. Jeg er blevet kontaktet af min lejer, som er meget berørt af situationen omkring coronavirus. Lejeren har stort set ingen kunder og dermed ingen omsætning. Lejeren havde hørt, at der findes en bestemmelse i erhvervslejeloven, som bevirker, at de kan stoppe med at betale husleje, hvis det er det offentliges påbud, der forbyder brugen af lejemålet. Er det virkelig rigtigt?

Hilsen Udlejer

Artiklen fortsætter under annoncen

Kære Udlejer

Tak for dit spørgsmål.

Det er korrekt, at det af Erhvervslejelovens § 23, stk. 2 fremgår følgende:” bringes et lejeforhold til ophør i utide, fordi det offentlige af sundhedsmæssige eller andre grunde nedlægger forbud mod lejerens brug, er lejeren kun pligtig at betale leje til den dag, forbuddet træder i kraft.”

Enhver butiksejer mv., samt andre erhvervsdrivende med nedgang i kundetilgang og omsætning, vil måske stille samme spørgsmål som din lejer, idet Regeringens seneste udspil netop udgør flere påbud som følge af sundhedsmæssige forhold efter udbredelsen af coronavirus.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men det fremgår imidlertid af forarbejderne til erhvervslejelovens § 23, stk. 2, at bestemmelsen vedrører den situation, hvor det skyldes udlejers forhold, eller forhold, som udlejeren bærer risikoen for, at det offentlige af sundhedsmæssige eller andre grunde nedlægger forbud mod lejerens brug.

Bestemmelsen sigter typisk på tilfælde, hvor bygningens eller lejemålets stand medfører, at brugen af det konkrete lejemål skal forbydes. Dette er som udgangspunkt forhold, som udlejer bærer risikoen for som ejendommens ejer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den nuværende situation kan derfor formentlig ikke anses for at være et typetilfælde omfattet af § 23, stk. 2. Der findes dog ikke relevant retspraksis vedrørende bestemmelsen, som vil kunne bidrage til en endelig afklaring, og dermed et klart svar på dit spørgsmål.

Hvis regeringens seneste tiltag kan anses for at udgøre force majeure, vil du som udlejer næppe heller kunne mødes med misligholdelsesbeføjelser i anledning af, at dit erhvervslejemål (midlertidigt) ikke står til rådighed for driften af din lejers virksomhed.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med venlig hilsen
Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Så send det til Advokathuset Muurholm på [email protected] eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58, 6400 Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hos Advokathuset Muurholm beskæftiger vi os med sager for private og erhvervsdrivende. Vi er servicemindede, tilgængelige og har en hurtig responstid. Vi formidler vanskeligt juridisk stof i et let forståeligt sprog og lægger vægt på, at vores rådgivning skaber en værdi for dig.