Mads Clausen Instituttet i spidsen for NANOCHEM

Professor Horst-Günter Rubahn, Pressefoto
Professor Horst-Günter Rubahn, Pressefoto
24. marts 2024 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

60 millioner kroner. Det er budgettet for den nationale infrastruktur for billeddannelse med kemisk information på nanoskala, NANOCHEM. Det Nationale Udvalg for Forskningsinfrastruktur giver 30,2 -millioner kroner, mens Bitten & Mads Clausens Fond har bidraget med 10,3 millioner. Og med egenfinansiering når infrastrukturen altså helt op på 60 millioner kroner. NANOCHEM er den første nationale infrastruktur, som er ledt af Mads Clausen Instituttet i Sønderborg.

“NANOCHEM vil være afgørende både for den grønne omstilling og for at forestå grundlæggende biokemiske processer.  Med denne nye infrastruktur kan vi udforske kemiske processer, og dermed udvikle materialer på et hidtil uset detaljeniveau”, siger professor Horst-Günter Rubahn, som udover at være leder af Mads Clausen Instituttet ved SDU også står i spidsen for NANOCHEM.

Artiklen fortsætter under annoncen

NANOCHEM samler instrumenter som muliggør kemisk billeddannelse, det vil sige billeddannelse med information om, hvilke elementer, er i spil.  Teknologierne bag disse instrumenter gør det muligt at se og analysere materialer på atomart og molekylært niveau.

”Forestil dig at kunne se ikke kun strukturen på noget, som er forstørret en milliard gange, men ovenikøbet også kunne identificere, hvilket materiale du kikker på. Den ’afgørende’ ekstra information om elementer er faktisk utrolig svær at få på atomart niveau, hvis man gerne vil danne billeder med det samme”, siger professor Horst-Günter Rubahn.

Artiklen fortsætter under annoncen

Samlet set får forskere med NANOCHEM mulighed for en dybere forståelse af materialers sammensætning, egenskaber og deres ændringerne, hvilket er essentielt for innovation inden for mange områder; ikke mindst inden for den grønne omstilling.

NANOCHEM vil nemlig være et værdifuldt redskab i udviklingen af nye materialer og teknologier. Det kunne være alt lige fra at optimere solceller til at skabe mere robuste elektroniske komponenter eller medicinske implantater som er holdbare i kroppen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Mulighederne med NANOCHEM er kun begrænset af den tid forskere kan bruge instrumenterne. Vi kan dermed bidrage til at løse nogle af vores største samfundsudfordringer indenfor f.eks. bæredygtig energi og sundhedsteknologi”, siger Horst-Günter Rubahn og tilføjer, at man eksempelvis bestræber sig på at udvikle nye materialer med meget specielle egenskaber, såsom forbedret styrke, lettere vægt eller bedre elektrisk ledningsevne. Disse materialer er afgørende for design af mere effektive vedvarende energisystemer, såsom solpaneler eller vindmøller.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Et andet eksempel kunne være elektriske biler. Ved at forstå de kemiske ændringer inden i batterier på nanoskala kan forskere udvikle bedre energilagringsløsninger, hvilket i sidste ende betyder bedre batterier med længere levetid. Men som sagt er anvendelsesmulighederne talrige. Jeg kunne også nævne udviklingen af biobrændstoffer som et område, hvor kemisk billeddannelse på nanoskala kan hjælpe med udviklingen”, forklarer Horst-Günter Rubahn.

Denne nye infrastruktur vil derfor styrke Danmarks position som et førende land inden for forskning og udvikling, med vidtrækkende positive effekter på økonomi og beskæftigelse.

27. april 2024 Kultur, Sønderborg

Lørdag den 4. maj tændes der lys i kasernens vinduer

27. april 2024 Kultur

Lørdag aften, den 4. maj, vil man igen i år kunne opleve det smukke syn og den særlige stemning, når hele 1006 stearinlys bliver tændt i vinduerne på Sønderborg Kaserne – til minde om den aften i 1945, hvor frihedsbudskabet kunne høres i BBCs radioudsendelse. En melding, der oplyste, at de tyske tropper i Holland, […]

Læs mere...