Politikerne kæmper for at få stormflodsstøtte fra Folketinget

Dæmningen til Kegnæs. Arkivbillede. Bachs Foto
Dæmningen til Kegnæs. Arkivbillede. Bachs Foto
15. marts 2024 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

På onsdagens Økonomiudvalgsmøde blev der talt om stormflodsskaderne og borgmesteren fortalte på et pressemøde, at Økonomiudvalget satte 13 millioner kroner af, så der kan komme gang i nogle af genopretningsopgaverne.

”Vi kan først søge penge fra staten fra 1. maj og kan vente en afgørelse inden sommeren. Det mest håbløse er, at alle de genopretningsprojekter, som vi søger støtte til, de skal laves færdig i år”, sagde borgmesteren. Han forventer at arbejdet kan gå i gang, så snart politikerne giver grønt lys.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Forvaltningerne må ikke begynde på noget, inden der ligger en bevilling”, siger han.

”Venstre støtter fuldt og helt op om, at der nu afsættes penge til at fortsætte arbejdet med at udbedre skaderne fra efterårets stormflod. Vi mener, det er helt nødvendigt, at veje, gendarmssti, øvrige stier, badebroer, faciliteter som toiletter, strande mm gøres klar til sommeren. Ikke alene til gavn for turismen i vores område, men i langt større grad for alle som bor i kommunen. Det handler om det gode liv i vores kommune. Vi skal ikke undervurdere betydningen af, at vores områder genetableres. Det er 1. prioritet for os i Venstre”, siger partiets politiske ordfører, Ellen Trane Nørby til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi har fortsat en kæmpe regning efter stormfloden. 80 millioner kroner er reelt en ’bombe’ under vores kommunale budget og derfor er det ekstremt vigtigt, at staten nu træder egentligt og reelt til og bidrager med at løfte regningen. Det er helt uacceptabelt, at den hjælp vi blev lovet i efteråret stadig blot består af fine ord og forsat ikke er blevet til reel økonomisk støtte”.

”De regler for udbetalingen af stormflodsstøtten der er sat op fra staten og miljøministerens side er helt hen i vejret. At kræve at eksempelvis vejen til Kegnæs genetableres på præcis samme måde for, at der overhovedet kan gives tilskud, det giver ingen mening, når vi alle ved, at stigende vandstande, klimaforandringer og behov for øget kystsikring af bl.a. dæmningen til Kegnæs er helt nødvendigt”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er lignende sager i andre kommuner.

”Og gennem Kommunernes Landsforening forsøger vi at få Folketingets politikere til at forstå, at eksempelvis Kegnæs-dæmningen skal laves sikrere end den var før stormfloden”, forklarede borgmesteren.

”Jeg synes, staten skulle genvurdere deres krav, så vi ikke risikerer, at en ny vej til 50 millioner kroner over dæmningen til Kegnæs skyller væk igen ved næste storm fordi staten har krævet den genopført på gammel vis for overhovedet at give lån og støtte”, siger Ellen Trane Nørby..

Artiklen fortsætter under annoncen

”Venstre ønsker en ny vej over dæmningen til Kegnæs, men det skal være en bedre stormflodssikret vej og vi bør samtidig etablere den cykelsti over drejet som vi har afsat penge til og som selvfølgelig bør anlægges samtidig. Jeg forstår slet ikke, at staten og miljøministeren vil være bekendt at spænde ben for en stormsikret vej”, siger hun og tilføjer:

”Og jeg vil næsten gå så langt som til at sige, at så må man lappe vejen midlertidigt og sikre at begge spor er klar og farbare til sommer og turistsæsonen, mens man lægger arm med Christiansborg. Det er en model jeg forstår, at man også har anvendt andre steder. At bruge 50 millioner kroner af borgernes penge på en vej, som staten modsætter sig storm- og kystsikring af, det er ikke ansvarligt. Så jeg kan kun opfordre ministeren til at genvurdere reglerne – og det hurtigt, så vi kan få udbedret de massive skader efter stormfloden”.