Projektgruppe skal få børn med meget fravær tilbage i skolen

21. maj 2015 Sundeved Skrevet af: Ole Kæhler

På baggrund af, at et stigende antal børn har for meget fravær i skolerne, har Sønderborg Kommune søsat projekt NeedU. En projektgruppe på fire tager barnets kasket på, lægger en støttende og beskyttende arm omkring det – og finder løsninger.

Enkelte har ikke været i skole i et helt år. Andre har massivt eller bekymrende fravær – og både antallet af børn, der ikke kom i skole, og antallet af fraværsdage gik den gale vej. Opad.

Alle børn skal trives, høre til, blive hørt og set. Når der er for meget fravær i skolen, kan årsagerne være mange – men NeedU har til opgave at skabe et trygt ”rum”, hvor børn og forældre kan tale frit fra leveren og dermed hjælpe med at finde årsager og løsninger.skole

Artiklen fortsætter under annoncen

“Skolerne føler sig typisk magtesløse i forhold til at få tid til at løse den sociale opgave på vegne af de elever, der ikke kommer. Samtidig kan det være svært som lærer at få den tillid fra eleven og hans/hendes forældre, som er nødvendig for at snakke åbent om udfordringer og positive løsningsmodeller. Ofte er der oplevelser i bagagen, som blokerer”, siger Rasmus Holst, som er en af de fire ansatte i NeedU.

Rasmus har tidligere været ansat på Huholt Skole og er derfor vant til at tage hånd om elever, der er mere udfordret i forhold til at tackle skoledagen end de fleste børn.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg tror, det er nemmere for os at komme udefra, tage barnets kasket på og have fokus på, hvad der er bedst for barnet. Det må ikke være en kamp imod skolen eller familien, men derimod en indsats for at finde løsninger. Fraværet er et symptom – en reaktion på, at noget er galt. Det kan være stress og jag, manglende nærvær, socialt pres, utryghed, misbrug eller mobning, sorg, angst af forskellig karakter mm. Symptomerne kan fx. være lavt selvværd og tristhed”, siger Annette Hansen fra teamet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Forældrene du’r! De er gode nok, men de skal tage sig tid til deres børn. Når vi spørger børnene, hvad de ønsker sig, så er det ikke en tur til USA. Det er derimod tid til en snak og ”boller og kakao”, når de kommer hjem fra skole. Når vi møder dem, har de en historie eller en problematik der er fastlåst, hvor de fortæller og fortæller….. de har et stort behov for at blive hørt, mødt og forstået”, siger Rasmus Holst.

 

“Det er ikke meningen, vi skal ind med varig hjælp. Vi er fødselshjælpere, som får børn og deres familier tilbage på ret køl – tilbage til trivsel og skolegang uden for meget fravær. Og vi har heldigvis allerede positivt tilbagemeldinger fra skoler og forældre”, siger Annette Hansen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Karen Damm fik efter mange kampe i Byrådet sin vilje - og der blev sat ind mod pjækkeriet.

Karen Damm fik efter mange kampe i Byrådet sin vilje – og der blev sat ind mod pjækkeriet.

Tidligere byråd

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er Karen Damm, der i det tidligere byråd vedholdende gjorde opmærksom på, at der var et problem med børn, der ikke kom i skole.

“Der er overraskende mange børn, der pjækker. Nogle har ikke været i skole i mere end et år”, sagde Karen Damm flere gange i byrådssalen.

Det lykkedes hende til sidst at få de andre politikere med til at beslutte, at der skulle gøres noget ved sagen.