– Sådan kan politikere hjælpe erhvervslivet

13. maj 2013 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Flere politikere i Sønderborg taler om styrke erhvervslivet og der er også gang i arbejdet med at få formuleret en strategi for, hvordan det skal gøres. Sønderborg Nyt talte med formanden for industrien i Sønderborg og resten af Sønderjylland, Erling Duus, der til daglig er administrerende direktør hos Eegholm.

– Det vigtige er ikke, at der er en masse ord i en mappe, som beskriver strategien. Den skal plantes i underbevidstheden hos os alle, så der er forståelse for, at virksomhederne arbejder for at øge produktiviteten og dermed konkurrenceevnen, siger Erling Duus til Sønderborg Nyt. Altså handler det meget om måden at sige tingene på.

Artiklen fortsætter under annoncen

Dialog er vejen til forståelse, muligheder og fælles fodslag, siger Erling Duus.

– Og det er vigtigt for erhvervslivet at kommunens service fungerer optimalt, så det gør lidt ondt, når politikere siger: Vi vil lukke skoler.

Erling Duus ser hellere, at politikere fortæller, at de vil flytte elever og penge til andre skoler, fordi det er bedst for både eleverne og kommunekassen.

– På den måde er det et positivt signal, fordi det siger, der flyttes elever, som på den måde sikres den bedste undervisning, siger Erling Duus. Byrådet skal jo sikre kommunens serviceniveau og også økonomien. Og netop den kommunale service er vigtig for erhvervslivet.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Vores ansatte skal jo leve deres liv i kommunen, så alt det selvfølgelige med børnehaver, skoler, plejehjem og kulturliv, skal være i orden, siger direktøren til Sønderborg Nyt. For selve virksomhederne tæller infrastrukturen også meget. Der skal kunne køres varer ind og ud.

Se på mulighederne

– Vores gadebelysning er udliciteret og den ordning fungerer fint. Vi får billig belysning og der er en hjemmeside, hvor vi kan skrive, hvis der er defekte lamper, siger Erling Duus. Altså er der glimrende service til billigere pris end hvis kommunen selv stod for gadelyset.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Derfor kan politikerne prøve at se, om der er anden service, der kan udliciteres på en måde, så vi får det samme til lavere pris eller får mere for de samme penge, siger han. Det er præcis den måde, som virksomheder arbejder på, når der trimmes i budgetterne.

Dækningsafgift

I Sønderborg Kommune vil nogle af politikerne holde fast i dækningsbidraget, som er en afgift, der betales af virksomhederne. Prisen afhænger af det antal kvadratmeter, som virksomheden bruger. Fordi den ikke tager afsæt i for eksempel omsætning eller overskud, så kalder virksomhedsledere den: Urimelig.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Den vil vi gerne af med og set i lyset af, at 75 procent af pengene sendes videre fra kommunen til staten, så er det ikke mange penge, kommunekassen går glip af, siger Erling Duus. For ham handler det igen om lavere omkostninger i virksomhederne og dermed bedre konkurrenceevne. Han undrer sig en smule over, der er politikere, der netop har talt for en stigning i afgiften.

– Hvis nu politikerne spurgte erhvervslivet, om vi kunne leve med en stigning i dækningsafgift i en periode på tre år, så der kom penge til det nye Kulturhus, så kunne vi snakke om det. På den måde er der en forklaring på udgiften og det er vigtigt, siger Erling Duus, der pointerer at erhvervslivet altid har været og er villige til at hjælpe med at gøre Sønderborg endnu bedre at bo i.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Forklaringen er vigtig, fordi den fortæller, om der er noget at vente for pengene eller om de bare lander i kommunekassen, siger Erling Duus.

– Kommunen skal tjene sine penge gennem arbejdspladserne i de lokale virksomheder og derfor skal der regnes på, om det ikke er dyrere for kommunen at holde fast i dækningsbidraget end det er at droppe det, siger Eegholm-direktøren. Igen handler det om, at jo lettere det er at etablere virksomheder – og også at drive dem – des flere arbejdspladser. Og jo flere borgere, der tjener en løn, jo flere skattekroner og endnu bedre service.

Rigtigt meget er rigtigt godt

Sønderborg Kommune er slet ikke ringe og Erling Duus nævner, at han er glad for, at plejehjemmene har så engagerede sosu-hjælpere, der virkeligt gør et godt og flot stykke arbejde og deres indsats er med til at gøre det trygt at blive ældre i Sønderborg Kommune. Og sådan er det indenfor mange andre områder af det, som under ét kaldes for service.

– Og vi oplever, at kommunen er meget indstillet på dialog, så vi kan fortælle om vores vilkår, så jeg synes, der er velvilje fra begge sider og den skal der værnes om, siger Erling Duus.

– Det er gennem dialog, vi ser, om der er en mening og en sammenhæng i det, der siges og gøres af kommunen. Og vores politikere skal være dygtige til at tage beslutninger og lige så dygtige til at føre dem ud i livet.

Erling Duus er stor fortaler for, at vi ser os selv som sønderjyder og de fire sønderjyske kommuner har et glimrende samarbejde. Både blandt politikere og i erhvervslivet.

– Det er ikke Sønderborg imod Tønder, men Sønderjylland, der står sammen for at ruste os til fremtiden, siger Erling Duus.