Mandag »voksede Danmark og Slesvig-Holsten en smule mere sammen«, som delstatens ministerpræsident, Torsten Albig (SPD), udtrykte det, da der blev festet på Campus. Det skriver Flensborg Avis.
Årsagen var, at universitetet i Flensborg fik et nyt navn – og et fokus, som også er blevet ændret en smule: Fra nu af hedder det Europa-Universität Flensburg.
– Vi har allerede en del internationale studier, og nu kommer der flere til, sagde universitetets præsident, Werner Reinhart.
Han og de mange inviterede gæster og studerende på universitetet kan konstatere, at der er tale om en opgradering af uddannelsesinstitutionen i det allernordligste Tyskland.
I løbet af de nærmeste måneder skal der besættes en række nye professorater – blandt andet i mindretal og frisisk.
Det sker fremover med en kobling til den europæiske idé.
– Vi ved alle, at det i fremtiden vil blive mere vigtigt med interkulturelle kompetencer, og det er netop, hvad vi satser på. Europa er ikke ved enden, men først lige ved at begynde, sagde Werner Reinhardt.
Danske gæster
Han kunne i dagens anledning blandt andet byde velkommen til en lang række danske gæster. Det er nemlig især samarbejdet nordpå, der har bragt det nye Europa-Universitet videre.
Den store ceremoni i det fyldte store auditorium på universitetet blev blødt en smule op af en række klip med udsagn fra studerende. En af dem sagde – til stor morskab for forsamlingen – at han ikke havde haft ret mange andre muligheder for at få en studieplads end i Flensborg.
Det var et udsagn, som ministerpræsident Torsten Albig greb fat i med sin tale:
– Den unge mand har sikkert gjort et godt valg. Det vil vise, sig, sagde Albig.
Den yderligere dansk-tyske sammenvoksning sker med Europa-tanken som baggrund. Og det er en tanke, som i de seneste år er stødt på øget modstand, hvilket især det nyligt afviklede EU-valg viste.
– Men der er i virkeligheden ingen vej tilbage til den gamle, afvisende nationalisme, selv om vi hører meget kritik af Europa-tanken i vore dage. Derfor er det et vigtigt tegn, at vi er samlet her i dag, sagde Torsten Albig. Han synes, at det er af stor betydning, at vi fortsætter med at »gå til hinanden med bøger og ikke med våben«, som han udtrykte det.
Ingen studiegebyrer
Ud over samarbejdet med Danmark og de andre lande ud til Østersøen er det også planen, at mindretallene skal inddrages mere. Blandt andet nævnte Albig, at universitetet har planlagt et øget samarbejde med mindretalscentret ECMI.
Og så kom ministerpræsidenten for øvrigt med et løfte til de studerende:
– Vi vil ikke lukke døren for de unge, så mens jeg er ministerpræsident, vil der ikke komme studiegebyrer i Slesvig-Holsten, sagde han.
Lotte Rod (R), der er folketingsmedlem i København og med i Sydslesvigudvalget, bemærkede, at den nye udvikling også er vigtig for de danske samarbejdspartnere:
– Samarbejdet har givet mere internationalt flair til universitetet både her og i Sønderborg, sagde hun.