Skal borgere ha’ foretræde for politiske udvalg og for Byrådet?

Døren til politikerne skal være åben for borgerne.
Døren til politikerne skal være åben for borgerne.
23. februar 2023 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Bortset fra socialdemokraten Erik Lorenzen, så synes hele Byrådet, det er en glimrende idé, at udvalget for Kultur, Fritid og Medborgerskab ser på mulighederne for at give borgere foretræde for de politiske udvalg og uvarslet foretræde i Byrådet. Tanken er, der sættes et kvarter af til hver borger og at der højst er fire, som kan få foretræde.

Det blev beslutte, at foretræde skal indgå i udvalgets arbejde med borgerinddragelse på samme måde som alle de andre muligheder, som der er, når der skal arbejdes på at gøre inddragelsen bedre – og det er allerede i gang med.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ideen om foretræde kommer fra Venstre, som havde sagen på dagordenen til onsdagens byrådsmøde.

“Vi synes, at vi oplever vores borgerinddragelse handler om det, vi gerne vil høre, når vi spørger, hvad borgerne synes om vores forslag. Men lad os nu høre, hvad borgerne har på hjerte, inden vi begynder på sagerne i udvalgene og med 15 minutter, så er der plads til dialog”, sagde Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og når vi gerne vil have borgerne ind i Byrådssalen, så er det for at få en debat”, sagde hun og tilføjede, at det ikke behøves handle om et punkt på dagsordenen.

Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti har hørt borgere sige, at der godt nok er langt mellem dem og Rådhuset.

“Borgerinddragelse skal gi’ mening og ikke kun være, når vi synes – og åbne døre er en mulighed, som vi kan prøve af”, sagde han og fortsatte:

“Jeg er sikker på, at Udvalget for Kultur, Idræt og Medborgerskab vil sætte borgerinddragelse i system og så er det vigtigt at fortælle, at alle ikke kan få opfyldt deres ønsker”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tage Petersen fra Venstre har erfaring med foretræde, fordi det er en mulighed i Regionsrådet.

“Jeg kan sige, at det gi’r dynamik”.

En helt anden mening

Erik Lorenzen fra Socialdemokratiet har været med i lokalpolitik i mange år og han fortalte, at han er tilhænger af dialog og det viste han i praksis, da han tidligere var formand for Børne- og Uddannelsesudvalget.

“Vi mangler ikke muligheder for borgerne. Spørgsmålet er mere om vi lytter og tilpasser efter det, som vi hører”, sagde han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han mener heller ikke, at det at få foretræde giver mere indflydelse.

“Så skal de, der kommer jo have mere indflydelse end de, der ikke gør”.

“Der er også en betydelig risiko for, at foretræde i Byrådssalen, hvor der er tv på, kan blive til rene realityshows”, sagde han.

Erik Lorenzen har også – som andre byrådspolitikere – oplevet, at de, der bor i de tidligere rådhusbyer, føler sig oversete.

“Vi må se øjnene, at nærheden gik tabt i kommunesammenlægningen og uanset foretræde i både udvalg og i Byrådet, så bliver det aldrig som før”, sagde han og opfordrede til, at der blev stemt om forslaget, så han kunne give sin mening til kende.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kender ikke resultatet

“Vi kan heller ikke sige, om det bliver godt, når borgerne får lov til at møde udvalgene og Byrådet, men lad os tage en prøvetid og så se, om det skal fortsætte”, sagde Ellen Trane Nørby, inden afstemningen, hvor Erik Lorenzen var alene om at stemme imod.

“Og det kan jo være, at du får fuldstændig ret”, sagde Ellen Trane til netop Erik Lorenzen.

SønderborgNYT sendte live-tv fra Byrådssalen og du kan se udsendelsen her på SønderborgNYT TV.