Sønderborg Musikforening fejrer 100 år med flot musik

28. september 2019 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Lørdag eftermiddag var der masser af musikere i Riddersalen i Sønderborg Slot, hvor Sønderborg Musikforenings 100 år skulle fejres – og det blev den med et program nogenlunde som, der blev spillet for 100 år siden.

“Den her dag har vi ventet rigtigt længe på. Sådan set har vi ventet i 100 år”, sagde foreningsformand Sus Beckedorf i sin velkomst, hvor hun glædede sig over, at Sønderjyllands Symfoniorkester skulle spille.

Der ville unægteligt ha’ været meget bedre plads til både musikere publikum, hvis symfoniorkestret havde spillet på hjemmebanen i Alsion, men Nikolaj Andersen, som er musikchef for orkestret sagde, at det er en fornøjelse at spille i Riddersalen, når det er Sønderborg Musikforening, der inviterer.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er sådan set i Sønderborg Musikforening, at de første skridt til Sønderjyllands Symfoniorkester blev taget”, siger Nikolaj Andersen til SønderborgNYT.

I 1936 dannede en kreds af musikere et strygeorkester, der senere fik navnet Sønderborg Symfoniske Orkester. Orkestret blev selvstændigt i 1946 og fik navnet: Sønderjyllands Symfoniorkester.

Et kig i gamle programmer fra Sønderborg Musikforening viser, at symfoniorkestret fra årene efter Anden Verdenskrig og frem til midten af ’60erne regelsmæssigt spillede til musikforeningens koncerter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lørdagens musik

Med dirigent Ross Collins i spidsen lagde symfoniorkestret ud med musik af fynske Carl Nielsen og derefter skulle Jorunn Solløs være solist i Mozarts fløjtekoncert i G-dur.

Jorunn Solløs er norsk og har lært musik på St. Hallvard Musikgymnasium, musikkonservatorierne i Stavanger og Århus. Efter diplomeksamen, som hun bestod med højeste udmærkelse, blev hun optaget på solistklassen og vandt senere samme år stillingen som fløjtenist i Sønderjyllands Symfoniorkester.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter Mozarts musik blev der holdt en lille pause.

“Og det er en ganske kort pause, fordi musikforeningen ikke serverer et glas vin, som vi plejer. Vi byder i stedet for på glas, når koncerten er slut. Når vi gør sådan, så er det fordi, vi gerne vil gi’ musikerne mulighed for at nyde vinen sammen med os”, sagde Sus beckedorff.

Den sidste del af koncerten var med musik af Joseph Haydn – og så kunne der skåles.