Sønderborgs borgmester fylder 60 år

16. februar 2020 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Mandag fylder Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen 60 år og dagen markeres blandt andet med en fødselsdagsreception i eftermiddagstimerne i Riddersalen på Sønderborg Slot.

At Erik Lauritzen sidder i borgmesterstolen er ikke en livslang drøm, der gik i opfyldelse.

“I min gymnasietid var drømmen at blive journalist, men skoletiden gik mere med kortspil end med lektier og det smittede af på resultatet – og med den eksamen jeg fik, så mente jeg ikke, at det rakte til journalisthøjskolen. Og jeg tænke, at så kunne jeg jo blive landmand”, sagde Erik Lauritzen ved et arrangement, hvor han fortalte som sit borgmesterliv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Erik Lauritzen blev landmand ligesom sin far – der døde allerede da Erik Lauritzen blot var 13 år – og sammen med hustruen, Bente, købte han en kyllingefarm ved Ullerup. Vanskelige tider førte til en konkurs og stor gæld.

Erik og Bente Lauritzen flyttede fra Ullerup og hjem til Blansskov, hvor de lejede en ejendom af Erik Lauritzens bror – og der bor de stadig.

En slider der aldrig giver op

Erik Lauritzen gav ikke op, da de havde forladt kyllingefarmen, men uddannede sig til landbrugsteknolog og havde job som landbrugskonsulent frem til år 2000, hvor han blev lærer på Gråsten Landbrugsskole.

Artiklen fortsætter under annoncen

Erik Lauritzen blev medlem af Socialdemokratiet og kom med i byrådet i Sundeved – og kom i byrådet i Sønderborg via kommunesammenlægningen. Og da Helge Larsen udfordrede Jan Prokopek som spidskandidat for partiet, blev Erik Lauritzen – som var ordfører og kendt for sin grundighed – opfordret til også at gå efter posten som spidskandidat.

Partimedlemmerne stemte og det blev Erik Lauritzen, der blev spidskandidat og efter kommunalvalget i 2013 kunne han sætte sig i borgmesterstolen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ved arrangementet, hvor Erik Lauritzen fortalte om sit borgmesterliv fortalte han også, at det er meget få i et parti, der er med til at bestemme.

“Mens jeg var i byrådet i Sundeved blev jeg inviteret med indenfor i den lille gruppe, der lagde linierne”, sagde Erik Lauritzen, der er blevet kendt for at have styr på de store linier og de mindste detaljer i budgetterne.

Følger sin mavefornemmelse

I byrådet i Sønderborg blev det kendt for de fleste, at Erik Lauritzen lytter meget til sin mavefornemmelse og det blev synligt for enhver, da der i Aase Nyegaards borgmestertid skulle stilles vindmøller op ved Kværs. Den idé blev der protesteret voldsomt imod i Kværs.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Ideen om vindmøller gør, at jeg får helt ondt i maven, så vi kan ikke længere bakke op”, sagde Erik Lauritzen i byrådssalen og dermed var der ikke længere flertal for at stille dem op, selvom de var en del  af ProjectZero-visionen.

Om det med at følge sin mavefornemmelse, så har borgmesteren senere sagt, at den dag han ikke længere får mavepine, så stopper han.

“Så er jeg nemlig blevet blevet kynisk og mavepinen gør mig jo opmærksom på, at det vi laver, er vigtigt og det har betydning for mange mennesker”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Spændende kommunalvalg

Ved kommunalvalget i 2013 var der tæt løb mellem Socialdemokratiet og Venstre, men efter optællingen af stemmerne fik Erik Lauritzen midterpartierne og Konservative med sig.

Og valget i 2017 viste, at vælgerne i Sønderborg anerkendte den indsats, som Erik Lauritzen og hans flertal leverede. Socialdemokratiet gik fra 12 til 15 mandater – og var blot et enkelt mandat fra at have absolut flertal.

“Det ser ud til, at Erik Lauritzen kan blive bykonge og sidde på posten lige så længe han har lyst”, sagde Peter Hansen til SønderborgNYT efter valget. Peter Hansen var dengang spidskandidat for Venstre.

En kommune i udvikling

I Erik Lauritzens borgmestertid er det længe planlagte havneprojekt rullet ud – der er investeret massivt. Især af Bitten & Mads Clausens Fond. Der er investret i bygninger og byggerier flere andre steder i kommunen. Vi har haft 40.000 spejdere på besøg – og i 2021 kommer Tour de France til Sønderborg.

Og selvom der skal findes besparelser i budgetterne, så er kommunen veldrevet.