To Statsskole-elever kan nu kalde sig Årets Forskerspire

27. november 2019 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

To yd af tre elever fra Statsskolen strøg helt til tops og vandt tirsdag titlen som titlen som ‘Årets Forskerspire’ i hver deres kategori.

Maria Beck Gaarde vandt i kategorien samfundsvidenskab med sit projekt om placebosøvn, mens hendes medstuderende, Kristine Due Hammershøy, tog titlen i kategorien sundhedsvidenskab med sin forskning i p-piller til mænd.

Projektet Forskerspirer på Københavns Universitet er en landsdækkende konkurrence, hvor gymnasieelever får mulighed for at præsentere forskningsprojekter inden for fire kategorier – der nomineres tre i hver kategori.

Artiklen fortsætter under annoncen

I år var hele tre af de nominerede var fra Sønderborg Statsskole.

I kategorien humaniora var Liv Juhl, Sønderborg Statsskole, nomineret med projektet “Brugen af sønderjysk blandt indskolingselever”. Det gav ikke den eftertragtede titel som Årets Forskerspire.

Den ene vinder forsker i placebo-søvn

Maria B. Gaarde har fordybet sig i emnet søvn, der ifølge hende selv er meget opppe i tiden.

“Kan vi påvirkes til at tro, vi har haft en bedre søvn end vi gentlig har?”, spurgte hun sig selv.

Artiklen fortsætter under annoncen

“God søvn er vigtig for livskvaliteten og kan vi få en placeboeffekt af at tro, vi har sovet rigtigt godt, så vil det kunne gavne rigtigt mange mennesker”, siger Maria B. Gaarde til SønderborgNYT.

Maria B. Gaarde har haft forsøgspersoner hjemme og overnatte.

“Men der skal jo laves rigtige test af nogle mennesker i hvide kitler”, siger hun.

P-piller til mænd – også et vinderprojekt

Kristine Due Hammershøy er i gang med at undersøge om man kan hæmme GRTH-enzymet, som er en del af sædproduktionen og måske udvikle en p-pille til mænd.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er ikke alle kvinder, der kan tage p-piller, så kan der udvikles en præventionspille til mænd, så vil det jo være fint for mange parforhold”, siger Kirstine Due Hammerhøy og fortæller videre, at da hun hørte om projektet for forskerspirer, syntes hun, det lød rigtigt spændende:

“Det er måske noget jeg vil arbejde med senere i livet”, siger hun.

Forskerspirer er for alle

De tre 3.g’ere fortæller, at Forskerspirer er for alle, der har mod på at lave en større opgave frivilligt – og ikke forbeholdt de klogeste af de kloge.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Man skal springe ud i det, fordi man har lyst”, siger de.

Det er ikke nyt, man bliver klogere af at sætte sig grundigt ind i et emne.

“Og det har vi virkelig gjort”, siger Kristine Due Hammershøy.

Maria B. Gaarde siger, at det har været fedt med en anderldes opgave og også at møde unge fra andre gymnasier, der også kan li’ at fordybe sig.

“Undervejs i Forskerspirer har vi fået rigtigt mange værktøjer i kufferten og dem kan vi få stor gavn af fremover”, siger Liv Richelsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Maria B. Gaarde synes også, der er glimrende at være med i Forskerspirer.

“Inden vi gik i gang tænkte jeg, at det nok ikke lige var noget for mig, men det viste det sig at være. Det har været både udfordrende og sjovt. Altså finder man ud af, om forskning er spændende eller ikke – og uanset om man synes det ene eller det andet, så er det jo nyttig viden”.