Udsatterådet bakker op om Housing First

20. oktober 2017 Politik

Sønderborg Kommunes socialudvalg har i september besluttet at tilslutte sig projektet Housing First, som gennemføres med støtte, råd og vejledning af Socialstyrelsen.

”Andre kommuner har gode erfaringer med Housing First, og set med vore briller er projektet næsten lige så godt som en hytteby, som vi har talt varmt for de seneste år. Princippet er det samme: Tag over hovedet er en menneskeret og nødvendigt, hvis andre indsatser skal ha’ en chance for at lykkes”, siger Udsatterådets formand, Jørgen Jørgensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi synes, vi har gjort en forskel og har opnået meget. Der er sat skurvogne op i Nordborg og Sønderborg, og de bliver brugt. Det er lykkedes at få en aftale om, at udsatte kan få en tid hos tandpleje straks, og så må vi se på det med regningen bagefter. Og så har vi søgt om og fået penge fra “Storpotefonden”, så vi kan hjælpe de udsatte med at få behandlet deres dyr hos dyrlægen”, siger Jørgen Jørgensen.

Det er dog ikke alle tiltag, Udsatterådet er glad for:

”Vi mener for eksempel, at det er en fejl, at kommunens socialpolitik, handicappolitik og udsattepolitik nu er samlet i én politik. Der er for forskellige problemstillinger i grupperne til, at de kan samles på den måde. At være udsat er en tilstand, mens mennesker, der er knyttet op på de andre udvalg, typisk har en diagnose. Det gør en forskel, siger medlem af rådet”, Rudi Cargnelli i en pressemeddelelse fra Sønderborg Kommune.

Trods flere gode resultater er der også fremover et vigtigt arbejde at gøre med at tale udsatte gruppers sag:

”Vi opfordrer bl.a. til, at der arbejdes målrettet på at etablere socialøkonomiske arbejdspladser, hvor udsatte kan være med. Det kan andre kommuner og så kan Sønderborg også”, siger Jørgen Jørgensen, der gerne ser, at Sønderborg Kommune udarbejder en strategi og procesplan for etablering af socialøkonomiske arbejdspladser.

Antallet af hjemløse stiger og derfor er der også pres på det lokale herberg og Kirkens Korshær i Sønderborg arbejder netop nu på at udvide sit fra 13 til 20 pladser. De ekstra pladser skal efter planen ikke ligge sammen med de eksisterende på Vølundsgade, men være satellitter andre steder.

Udsatterådet består p.t. af ti medlemmer. Formanden – p.t. Jørgen Jørgensen, tidl. byrådsmedlem for SF – er udpeget af socialudvalget. Derudover er der repræsentanter for offentlige og private organisationer, som beskæftiger sig med udsatte samt ganske få borgere, som repræsenterer grupper af udsatte.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk