UNESCO Skandinaviens medlemmer er begejstrede for Grænselandet og Augustenborg

7. september 2023 Augustenborg Skrevet af: Ole Kæhler

Jeg synes, der er interessant, at en kommune spørger, hvordan den kan bruge UNESCO til at skabe lokal udvikling”, siger Mads Randbøll Wolff, som er medlem af den danske, nationale UNESCO-kommission.

UNESCO Skandinavien har nu brugt et par dage i Sønderborg og i Grænselandet – og de har blandt andet besøgt Flensborg, Dybbøl Mølle og Augustenborg.

“Nu skal vi have evalueret vores besøg og derefter venter jeg, at vi giver vores opbakning”, siger Mads Randbøll Wolff til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

I skansen ved Dybbøl Mølle fortalte Bjørn Østergaard om det helt specielle ved Sønderjylland, hvor der, som et af yderst få steder i verden, er trukket en demokratisk grænse mellem to lande.

“Selvom grænsedragningen gjorde, at vi, som slesvigere, skulle til at forholde os til det at være danske og her er et mindretal, som føler sig tyske. Nu lever danskere og tyskere fredeligt med hinanden og en fælles grænse. Det vil jeg gerne have på UNESCOs Verdensarvsliste”, sagde Bjørn Østergaard til de skandinaviske UNESCO-medlemmer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hertugernes Augustenborg

Augustenborg har en speciel historie, fordi byen er opstået samtidig med at slottet blev bygget – og i Slotsalleen og på Storegade er der gamle huse, der har rigtigt mange år på bagen. Med Hertugernes Augustenborg er der grupper af borgere, som ønsker, at få husene til at se ud, som de gjorde på hertugernes tid – og det er også tanker, som UNESCO-medlemmernes kan bakke op omkring.

“Vi er rigtig glade for den opbakning og støtte, som vi oplever fra UNESCO i hele Skandinavien – og UNESCO valgte at lægge deres konference her, fordi vi har noget, som kun virker få andre steder”, siger direktør Trine Lindén fra reklamebureauet Commocean, der har lagt mange frivillige kræfter i arbejdet med at få UNESCO hertil.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der er noget yderst specielt ved den rejse, som vi og tyskerne har taget fra at være mod hinanden til så at være med hinanden og nu for hinanden”, siger Trine Lindén til SønderborgNYT. Og hun fortsætter:

“Og vi har fred, vi har stærke mindretal og sameksistens i en verden, hvor mindretalsproblematikker fører til krig – og det ser vi lige nu i Ukraine. Det, som ikke virker andre steder, det virker her, hvor vi har en demokratisk grænsedragning”.

“Og i UNESCO siger man, at siden krige starter i menneskers bevidsthed, så er det også dér, de skal stoppes. Det skulle de i fortiden, det skal de i nutiden og det skal de i fremtiden”, siger direktør Trine Lindén.

Artiklen fortsætter under annoncen

Du kan SE BILLEDER HER.

27. april 2024 Kultur, Sønderborg

Lørdag den 4. maj tændes der lys i kasernens vinduer

27. april 2024 Kultur

Lørdag aften, den 4. maj, vil man igen i år kunne opleve det smukke syn og den særlige stemning, når hele 1006 stearinlys bliver tændt i vinduerne på Sønderborg Kaserne – til minde om den aften i 1945, hvor frihedsbudskabet kunne høres i BBCs radioudsendelse. En melding, der oplyste, at de tyske tropper i Holland, […]

Læs mere...