AGS-elever fik politikere på tæt hold

15. november 2017 KV2017 Skrevet af: Ole Kæhler

Onsdag formiddag trådte en række byrådskandidater frem for en masse elever i Alssund Gymnasiets kantine, hvor der skulle holder valgmøde.

Kandidaterne fik to minutter til at præsentere sig selv, hvorefter de fik endnu kortere taletid om konkrete emner som offentlig transport, Sønderborg som uddannelsesby samt flygtninge/indvandrere.

Ragnar Gardarsson fra Nye Borgerlige sad længst til højre i panelet og fik lov til at lægge ud:

“Og Nye Borgerlige er klassens nye og vi har eksisteret i Sønderborg i omkring et år. For at sige det kort, så er vi mere danske end Dansk Folkeparti og mere fokuserede på økonomi end Liberal Alliance”, siger Ragnar Gardarsson, der som barn kom hertil fra Færøerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi vil have mest muligt selvstyre i kommuner, skoler og andre steder, altså vil vi væk fra centralisering”.

Jeg er kvinde

“Jeg vil sige, jeg er kvinde. Dem er der ikke mange af i politik. Ved det seneste byrådsvalg kom der kun fire kvinder ind. Og jeg er konservativ. Dem er der heller ikke mange af. Og jeg går meget op i ordentlighed og det betyder blandt andet, at politikere ikke skal svine hinanden til på Facebook eller andre steder”, siger Trine Lindén fra Konservative.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Konservative arbejder på at sikre erhvervslivet de bedste muligheder og det betyder blandt andet, at der kan tjenes penge og betales skat”, siger hun.

Fra Fælleslisten er Camilla Brejnbjerg Beier dukket op med budskabet om, at hun har sit fokus på børn og unge.

“Jeg har selv gået her på AGS”, siger hun og henter prompte et stort bifald.

“Jeg vil være med til at sikre, der er gode pasningsmuligheder til børn og har også fokus på gode uddannelsesmuligheder”, siger hun.

Slesvigsk Parti

Artiklen fortsætter under annoncen

Slesvigsk Parti har været med i byrådet gennem 12 år og har konstant været en del af flertalsgruppen.

“Vi samarbejder med dem, der vil og derfor har vi været med til at bestemme gennem 12 år”, siger Stephan Kleinschmidt.

Radikale Anders Sonne Dohn brugte sin intro til at fortælle, at Radikale i Sønderborg har brug for medlemmer og han opfordrede gymnasieeleverne til at blive en del af Radikal Ungdom.

Ny plads på AGS

Didde Lauritzen fra Socialdemokratiet har tidligere været til politisk debat på AGS.

Artiklen fortsætter under annoncen

“For tolv år siden sad jeg nede i salen og hørte Stephan Kleinschmidt under hans allerførste valgmøde på AGS – og det var altså ret kedeligt”, siger Didde Lauritzen.

Paul Michael Kjærgaard kan fortælle, at Alternativet også er blandet de nye i valgkampen i Sønderborg.

“Vi har brugt de seneste atten måneder på at udvikle politik og det er bæredyghed, der strømmer gennem det hele”, siger han.

Alle vil det gode

“Alle her i panelet vil det gode for Sønderborg og i SF vil vi gerne af med alle konkurrenceelementerne og studieræset. Vi vil et andet optagelsessystem til uddannelserne, så unge kan vælge studier af lyst og interesse”, siger Nina Gabelgaard fra SF.

Artiklen fortsætter under annoncen

Venstre vil have flere studier trukket til Sønderborg – og også have gjort folkeskolerne endnu bedre.

“I dag er der rystende mange, der går ud fra 9. klasse, uden de er uddannelsesparate”, siger Daniel Staugaard.

Svær opgave

“Det med at få trukket studier til byen er rigtigt svært, fordi det kræver en stor indsats på lobbyfronten og også af de forbindelser, som vi har til Christiansborg. Hverken studier eller statslige arbejdspladser kommer af sig selv. Der skal virkelig bruges arbejdskraft og penge for at få dem”, siger konservative Trine Lindén

“Det er jo skørt, at der bruges penge på det. Vi må da stoppe den slags via KL og så må vi gå ud fra, at studier og statslige arbejdspladser lander der, hvor der er de bedste rammer”, siger Anders Dohn Sonne fra Radikale.

Didde Lauritzen tænker ikke kun på videregående uddannelser.

“Flere skal tage en håndværkeruddannelse og der skal sikres lærepladser til de unge”, siger hun.

“De ufaglærtes arbejde kan let overtages af robotter, så håndværkeruddannelser er der virkelig fremtid i”, siger den radikale kandidat.

“Og kigger vi syd for grænsen, så er der masser af lærepladser, men ingen lærlinge. Unge kan overveje at tage deres læretid i for eksempel Flensborg”, siger Stephan Kleinschmidt.

Flere taler om, kommunen kan kræve, at de virksomheder, der byder ind på opgaver også er med til at uddanne.

“Men den går bare ikke. Vi har godt 3000 virksomheder i Sønderborg og rigtigt mange af dem består af mellem en og fem ansatte. Skal de have lærlinge, så skal der være en ordning, hvor flere deles om en lærling”, siger Trine Lindén.

 

 

26. april 2024 Politik, Nordborg

Politisk debatmøde – hvor står vi og hvor vil vi hen?

26. april 2024 Politik

Torsdag aften havde Socialdemokratiet inviteret til ‘Dér derbAtter’ i medborgerhuset på Th, BrorsensVej i Nordborg og der var hele 112 mennesker, som gerne ville være med. “Vores plan med aftenen, det er få nogle ideer fra Jer, som vi kan tage med os. Jeg lover ikke, at de allesammen bliver til noget, men vi vil […]

Læs mere...