Andre kommuner skal lære af Sønderborg der vendte den negative befolkningsudvikling

16. oktober 2022 Politik

Den negative befolkningsudvikling i Sønderborg Kommune er vendt efter en stærk bosætningsindsats. Den indebærer blandt andet informationsmøder for tyskere, der i stor stil er begyndt at flytte til kommunen. Nu skal andre kommuner lære af Sønderborg, mener Dansk Industri, der har lavet et nyt inspirationskatalog til landets 98 kommuner.

Når flere flytter fra kommunen end til, der fødes færre børn, og befolkningstilvæksten er negativ, kan det være svært at vende udviklingen. Flere kommuner, især i landområderne, kæmper med samme udfordring. Sønderborg Kommune har været i samme spiral, men det ser ud til at vende nu. Det skyldes en samlet bosætningsindsats, men herunder også et særligt fokus på nabolandet Tyskland.

Artiklen fortsætter under annoncen

DI Sønderjylland glæder sig over, at kommunen trak i arbejdstøjet og gjorde en indsats for at ændre den negative udvikling i kommunen.

”En af virksomhedernes store udfordringer er at få besat de ledige stillinger, og det gælder også her i Sønderborg. Det er afgørende for at kunne holde farten i produktionen og for at kunne vækste. Med den lave ledighed vi har i Danmark, er det oplagt at se ud over landegrænserne og vise alt det frem, som vi har at byde på i lokalområdet og i virksomhederne. Tallene viser jo tydeligt, at det virker”, siger formand for DI Sønderjylland Tommy Seeberg i en pressemeddelelse og tilføjer:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Sønderborg er ikke ene om udfordringen med en negativ befolkningstilvækst. Derfor er det oplagt, at andre kommuner lader sig inspirere af Sønderborg-modellen. Den virker, og derfor er den også en del af Dansk Industris nye inspirationskatalog, som vi vil tage med til vores årlige møder om erhvervsvenlighed og samarbejde med borgmestrene”.

500 tyskere er flyttet til Sønderborg

I 2021 begyndte kommunens bosætningsenhed at holde informationsmøder for tyskere. Hver anden måned deltog 130 til 150 på møderne, hvor der også var repræsentanter fra børnehaver, skoler, ejendomsmæglere, virksomheder osv. Og resultaterne ses: 500 tyske statsborgere er flyttet til kommunen det seneste halvandet år, og for første gang længe ses en stigning i kommunens indbyggertal.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi har i mange år arbejdet med en samlet bosætningsindsats, som gør det attraktivt at flytte til Sønderborg Kommune. Det har været en succes for os, og jeg er sikker på, at det skyldes, at vi kan tilbyde en samlet pakke for nye borgere, herunder også tyske tilflyttere: Job, attraktive boliger samt gode dag- og skoletilbud. For et relativt lille budget har vi vendt udviklingen i vores område, og vi vil uden tvivl fortsætte indsatsen. Nu ser vi lidt mere positivt på fremtiden”, siger borgmester Erik Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hold fast i tilflytterne

Ud over informationsmøderne har Sønderborg Kommune lavet en hjemmeside for tilflyttere, som på dansk, tysk og engelsk fortæller om at flytte til kommunen. Derudover er der onlinerådgivning to til tre gange om måneden.

”Nu er vi lykkes med at få nye borgere til kommunen. Næste opgave er at hjælpe dem med en god start og sikre os, at de bliver boende. Vi har derfor også fokus på både modtagelsen og fastholdelsen af dem”, siger borgmester Erik Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Gør som Sønderborg

Dansk Industri faciliterer et Best Practices netværk, hvor gode eksempler på løsninger på kommunale udfordringer bliver delt med andre kommuner. Her skal blandt andet Sønderborg præsentere kommunens arbejde og resultater med at vende den negative udvikling i lokalområdet.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
9. december 2022 Sport, Sønderborg

Sønderborg Futsal skal spille mod Hjørring – det gælder topplaceringen i rækken

9. december 2022 Sport

I morgen, lørdag, kl. 14:00 spilles andensidste runde af grundspillet, hvor Sønderborg møder Hjørring på hjemmebane i Humlehøjhallen, og netop de to hold skal fordele første- og andenpladsen mellem sig, hvor Sønderborg fører rækken med to point ned til Hjørring, skriver Sønderborg Futsal. Sønderborg kan med en sejr sikre sig førstepladsen i grundspillet, hvor en […]

Læs mere...