Børnesagsbarometeret viser godt og mindre godt i sagsbehandlingerne

13. juni 2022 Samfund

I Børnesagsbarometret undersøger Ankestyrelsen en række kommuners børne- og ungesager i forhold de lovbestemte frister og rækkefølger i sagsgangen. Barometeret for Sønderborg Kommune viser, at der er områder, hvor lovgivningen er fulgt til punkt og prikke, og andre områder, hvor lovgivningen og den praktiske virkelighed ikke er gået hånd i hånd.

Resultaterne af Børnesagsbarometeret kommer ikke bag på hverken Sønderborg Kommunes forvaltning eller Børne- og Uddannelsesudvalget, der allerede tilbage i 2017 inviterede Socialstyrelsen til at gennemgå og hjælpe med at forbedre og udvikle kommunens behandlingen af sager om udsatte børn og unge. Et Task-Force forløb med eksperter fra Anke- og Socialstyrelsen blev sat i værk i 2018 og afsluttet med en række forbedringer i sagsbehandlingen samt en evaluering i slutningen af 2020.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Uanset at Børnesagsbarometeret er en meget lille stikprøve, og at sagerne ligger mange år tilbage, så glæder det mig, at vi allerede i 2017 tog initiativ til at få en Task-Force til at gennemgå og hjælpe os med at forbedre vores sagsgange. Den afsluttende rapport viste, at vi under forløbet lykkedes med at styrke både kvaliteten og ensartetheden i behandlingen af børnesager”, siger formand for Børne- og Uddannelsesudvalget Jesper Smaling og forsætter:

”Det betyder, at der siden 2020 er der kommet et øget fokus på bl.a. frister og dokumentationskrav. Det drejer sig også om noget så simpelt, som at få det noteret det ind i sagen, hvis vi med god grund og måske endda af hensyn til barnet, vælger at fravige en af fristerne. Det kan fx være at vi venter med børnesamtalen til vi er lidt tættere på en afklaring, så et barn ikke skal gå rundt med en uvished og ondt i maven i unødvendig lang tid, siger han i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Næstformand Jesper Larsen ser også Børnesagsbarometeret som en anledning til forsat at have fokus på de gode tiltag, der allerede er indført.

”Det er vigtigt fremhæve, at det her jo ikke bare er ’sager’ – det er børns liv, det drejer sig om. Behandlingen af børnesager er meget kompleks, og det er ikke alt der kan måles og vejes og udføres efter et skema. Ud over juraen, som Børnesagsbarometeret måler på, er der en række socialfaglige hensyn i forhold til det enkelte barn, som er mindst lige så vigtige at tage højde for”, siger Jesper Larsen

Artiklen fortsætter under annoncen

”Med den proces Børne- og Uddannelsesforvaltningen allerede har været igennem i 2018-2020, så er jeg ret tryg ved, at vi er et bedre sted i dag, end vi var i ’17-’20, som er Børnesagsbarometerets måleperiode. Og der er ikke sat noget punktum. Kvalitetssikring og forbedringer i sagsgangene er noget forvaltningen konstant arbejder med”.

Task- Force forløbet i 2018-2020 mundende bl.a. ud i:

Nye sagsgangsbeskrivelser, der sikrer ensartethed og at sagsskridt tages i den rækkefølge loven foreskriver.

Artiklen fortsætter under annoncen

Et nyt koncept for et faglige ledelsestilsyn.

En handleplan for kommunens sammenhængende børne- og ungepolitik.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
25. juni 2022 Nordborg, Debat

Debat: Når kommunen skal spare så rammer det altid de ældre

25. juni 2022 Nordborg

Henrik Nielsen, Liberal Borgerliste, skriver: I Sønderborg skal der spares 45 millioner kroner i næste budgetår og det får store konsekvenser for vores ældre. Desværre ser man igen det område som første prioritet i byrådet, når der skal spares penge. Når man så ser lidt på, hvorfor Sønderborgs byråd har fået den opgave, så er […]

Læs mere...