Boganmeldelse: Allan Breckling anmelder Martin Schwarts Laustens genforeningsbiografi

31. maj 2020 GF2020 Skrevet af: Ole Kæhler

Allan Breckling fra Brecklings Bogcafé anmelder endnu en bog om genforeningen:

Martin Schwartz Lausten har begået en biografi om præsten Martin Schwartz – som var hans morfar – een af de mange præster, der under preussernes herredømme – man skulle måske skrive ‘besættelse’ af Sønderjylland – var tvunget til at prædike på tysk – og de, der ikke ville det, blev fyret, deporteret eller de valgte selv at emigrere.  Enkelte til USA. Og det var også selve påklædningen – fra den danske præstekjole – til den tyske ‘taler’, der var tale om. Det handlede om at understrege det tyske!

Artiklen fortsætter under annoncen

Martin Schwartz fik stor betydning i grænselandet for både den tyske såvel som den danske menighed. Og røgtede sit arbejde pligttro og nidkært Og det er ganske morsomt at læse om hvordan han somme tider måtte skifte ‘kjolen’ ud med den tyske ‘taler’ i bilen – fordi han kunne komme i tvivl om, om det var for den danske eller tyske menighed, han skulle prædike for. Han røgtede både den tyske og danske menighed. Og havde evnen til  at samle folk fra begge sider – dog kun indtil efter 1920, hvor han fik store problemer og blev udsat for mistro og mistænkeliggørelse  For hvad  var han egentlig – dansk eller tysk?

Artiklen fortsætter under annoncen

Biografien og den historiske bog fortæller grundigt en emigrationshistorie – hvor kirken og dens præster spillede en afgørende rolle for det nye samliv mellem Danmark og Tyskland i  mellemkrigsårene. Og det mere end man ellers har kendskab til fra romaner og historiske romaner.

“Den Kirkelige Genforening i 1920 – og grænselandspræsten Martin Schwart”, er en mesterlig og meget, meget interessant fortælling både på det almene, det danmarkshistoriske såvel som på det kirkehistorisk plan.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og bestemt ikke kedeligt. Bravo til dette  værk på ganske vist 426 sider – hvor hver  en linie – hvert et ord  har betydning. Læs den – her er der sandelig genforeningshistorie på højt plan.

Martin Schwartz døde i Sønderorg i 1939. Mæt af dage – efter et slidsomt, godt  og gennemført virke.

Læs også anmeldelsen af Linda Lassens genforeningsroman, Jens og Marie.

Artiklen fortsætter under annoncen