Søndag aften havde Allan Breckling besøg af skuespiller og forfatter Flemming Jensen i Brecklings Bogcafé på Café Figo, hvor der var stuvende fuldt.
Inden de to herrer satte sig tilrette foran gæsterne, trådte John & Brian O’Driscoll op på det lille podie og gav et par af deres irske sange. Mens de sang den første var der fuldkommen stille ved bordene og den næste blev der sunget med på.
Blandt gæster i Bogcafé kan nævnes det meste af holdet fra Sønderborg Sommerevy og Allan Breckling fik lokket Flemming Jensen til at præsentere dem, der skal på scenen, når forestillingerne begynder.
40 års forfatter-jubilæum
“Det er 40 år siden du udkom med den lille bog Vejledning i Sælfangst”, siger Allan Breckling og spørger, hvad der fik Flemming Jensen til at skrive den.
“Bogen er på en måde bare ren sjov, men den handler altså også om, hvordan man tager imod fremmede i Grønland. Ethvert samfund har nogle værdier og i et lille grønlandsk samfund med 160 mennesker, der måles mænd på, om de kan fange sæler og hive fisk op af et hul i isen”, siger Flemming Jensen. Og det er de udfordringer, der ligger foran en fremmed, når han skal lære kunsten at fange en sæl, som bogen handler om.
Fik en sæl
Under sit ophold som skolelærer i Grønland lykkes det Flemming Jensen at fange en sæl og det er ikke uden stolthed, han får den tøjret til hundeslæden og iler hjemad.
“Dannebrog var oppe og kirkens klokke ringede. Det var herligt og hang måske sammen med, at det var juleaften”, siger han Men jul eller ej. Hans første sæl blev fejret og han kom et skridt længere i sin integration.
Selvfølgelig havde grønlænderne hjulpet og vejledt ham, så han fik chancen for at få succes.
“Og det er det dejlige ved Grønland. Jeg kom dertil uden at kunne sproget eller vide ret meget om deres kultur. Men de tog imod mig med åbne arme og stolede fuldt og fast på, jeg ville lære at skyde sæler, fange fisk og tale grønlandsk”, siger Flemming Jensen. Han mener, det ville være rart, hvis vi herhjemme i Danmark tog imod fremmede på samme tillidsfulde måde.
“Jeg blev modtaget med tillid og latter. Det kan vi lære af herhjemme”siger han.
Vejen til scenen
Flemming Jensens vej til scenen tog sin begyndelse på Bornholm. En studiekammerat fra lærerseminariet havde fået et værtshus af sine velhavende forældre og om sommeren optrådte Flemming Jensen og andre med noget morsomt.
“I slutningen af vores studietid opdagede min gode ven ved et tilfælde, han skulle undervise børn og det var ligesom for meget for ham, så han satsede på værtshuset i stedet. Og der var jeg så heldig at Erik Wedersøe så mig”, siger Flemming Jensen. Via en anbefaling fra Erik Wedersøe kom Flemming Jensen med i revyen på Rottefælden.
“Jeg begyndte ret tidligt at skrive revytekster. Det var jo meget billigere end at købe dem”, siger han. Siden har han været med i masser af revyer og er nu igen med i Sønderborg Sommerrevy for fjerde gang.
Spindoktor afliver statsminister
Flemming Jensen har skrevet en kriminalroman om en spindoktor, der slår statsministeren ihjel og i anledning af den historie, bliver han inviteret til TV Lorry, Københavns svar på TV SYD.
“Jeg hygger mig med studieværten, en nydelig dame og vi har det sjov, inden vi skal på”, siger Flemming Jensen. På det tidspunkt vidste han ikke, han ville være forsidestof på aviserne næste dag.
“I interviewet kommer jeg til at sige, at det desværre ikke er den nuværende statsminister, der bliver slået ihjel. Sådan helt i sjov”, siger Flemming Jensen. Dengang var det Anders Fogh, der sad i Statsministeriet og fik os med i en krig i Irak.
“Lad mig sige det mildt. Jeg var ikke enig med manden. Jeg syntes ikke om hans kontraktpolitik og slet om invasionen i Irak. Men jeg ønskede ham altså ikke død”, siger Flemming Jensen, der selvfølgelig er ked af, at en lille morsomhed ikke blev opfattet som en morsomhed. Morsomheden trak store overskrifter og der skulle undskyldes mange gange.
“Og har jeg kaldt nogen for idioter, så underskylder jeg også det mange gange. Medmindre de er det”, siger han.
Venskab med Jesper Klein
“Jeg ved, du var venner med Jesper Klein og at i havde et helt specielt forhold”, siger Allan Breckling og det bekræftes straks af forfatteren.
“Han var en meget nær ven og vi have et meget ærligt venskab”, siger Flemming Jensen og fortæller, at Jesper Kleins slægt oprindeligt er både svensk og adelig.
“Så han havde et våbenskjold, hvor der på latin stod: Intet – uden mildhed”, siger Flemming Jensen. Så får han lige fortalt, at Per Pallsen lærte ham om præcision, bevægelse og timing i revyer og at Jesper Klein lærte ham, at det ikke gjorde så eget meget.
“Det var meget specielt at optræde sammen med Jesper Klein. Nogle dage tænkte jeg, hvor heldig jeg var ved at få lov til at stå på en scene sammen med ham – og andre gange tænkte jeg som en gal på, hvordan jeg fik reddet forestillingen”, siger Flemming Jensen.
“Når Jesper Klein har noget om mildhed på sit våbenskjold, så er det fordi vi mennesker smitter af på andre, sætter nogle spor, som er tilbage, når vi selv er væk”, siger Flemming Jensen.
Og så kommer han igen ind på, hvordan vi bør møde andre mennesker.
“At være en smule naiv og letsindet er for mig en kvalitet, fordi det åbner op for tilliden. Det er der ikke det mindste galt med, for det er nemlig de idioter, der bryder tilliden, vi skal være efter”.
Tak til Allan Breckling
“Jeg har været en smule nervøs for at være her i aften, fordi det at skrive en bog er et ensomt job, hvor man skal vente længe på reaktionen fra læseren”, siger Flemming Jensen. Han tilføjer, at det har været dejligt, at Allan Breckling har forberedt sig godt til at snakke både om bøger og teater.
“Når interveweren ikke er forberedt, så bliver det let overfladisk”, siger han.
Allan Breckling har fulgt Flemming Jensens liv på afstand og kender jo selv adskillige andre skuespillere – og så har manden læst stakkevis af bøger. Også de bøger Flemming Jensen har skrevet.
“Flere af hans bøger er genoptryk og alligevel er alt udsolgt”, siger Allan Breckling, der har været et smut i København for at finde antikvarer, der lå inde med eksemplarer af Flemming Jensens bøger.
“Og det lykkedes at få fat i nogle stykker, som kan købes og oven i købet kan i få Flemming Jensen til at signere.