Borger: Hvad vil Sønderborg Kommune med Slotsmøllen?

26. februar 2020 Politik

Sønderborg Kommune har Slotsmøllen og nu er det kommet frem, det koster 5,4  millioner kroner at sætte den stand.

Det har fået Jan Marcussen til at spørge Byrådet, hvilke planer de har med møllen. Spørgsmålet blev onsdag  stillet i Byrådssalen, inden politikerne gik i gang med de planlagte punkter.

Borgmester Erik Lauritzen bad formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Aase Nyegaard, give Jan Marcussen, som sad blandt tilhørerne, et svar.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Økonomiudvalget besluttede at tage møllen af salgslisten og nu viser det sig at møllen trænger til en grundig renovering, som skønnes at koste 5,4 millioner kroner”, sagde Aase Nyegaard.

“Beløbet kan blive mindre, fordi vi forsøger at få nogle fonde til at gå med i det. Men vi kan jo ikke garantere, at de gør det”, sagde udvalgsformanden.

Erik Lauritzen svarede derefter direkte på borgerspørgsmålet:

“Vi har ingen planer for, hvad vi vil med møllen. Men den skal holdes vedlige og det er dyrt”, sagde borgmesteren.

“Og havde vi vidst, det ville blive så dyrt, så er jeg ikke sikker på, vi havde taget den af salgslisten”, sagde venstremand Tage Petersen.

Om Slotsmøllen

Møllen har fået sit navn efter Sønderborg Slot, på hvis grund det oprindelig lå. i november 1790 købte Otto Heinrich Thiesen den store slotshave og byggede en mølle kaldet Slotsmøllen. Den stod færdig i 1791.

Møllen nedbrændte i 1837, men blev straks genopført.

Den 18. april 1864 blev mølle og stuehuset skudt i brand sammen med 319 andre bygninger i Sønderborg, men møllen blev hurtigt bygget op igen. Skanse 5 blev senere anlagt på møllens jord.

Da krigen udbrød i 1870, blev møllen revet ned, fordi den lå for tæt på skansen.

Den nuværende mølle blev bygget i 1874-75, noget længere mod nord.

I 1926 nedtoges hatten og vindfanget på mølle og solgtes til Ulbølle mølle på Sydfyn.

I 1955 blev Slotsmøllen overtaget af firmaet Møller & Co., som brugte den nyrestaurede mølle som firmaets vartegn og varemærke. Der blev købt nye vinger og møllehat fra Bjerreby Mølle på Tåsinge.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk