Borgermøde: Østkystens Perles fremtid skal skabes af ildsjæle

28. maj 2015 Augustenborg Skrevet af: Ole Kæhler

På borgermødet i Fynshav onsdag aften, foreslog Malene Freksen, at der bliver brugt en del af Fryndesholmskolen lokaler til en seniorhøjskole.

Malene Freksen kommer med konkrete forslag, der gør nogle ting lidt bedre.

Malene Freksen kommer med konkrete forslag, der gør nogle ting lidt bedre.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi skal da gøre en masse for alle dem over tres år. Der ser ud til at blive

Tage Petersen var valgkampneutral, mens Helge Larsen i anledning af valget havde sine ord sort på rødt.

Tage Petersen var valgkampneutral, mens Helge Larsen i anledning af valget havde sine ord sort på rødt.

Artiklen fortsætter under annoncen

færre og færre børn, så vi skal tænke nyt. Og forresten skal vi holde på de ældre. De har jo penge”, siger Malene Freksen.

Hun fortæller videre, hun savner et bibliotek i Fynshav, som hun kan bruge sammen med sine børn. Gerne et selvbetjeningsbibliotek.

“Og vil i have turister hertil, så lav et “Jump a Lot”. Det er et par haller med en masse puder, hoppeborge og alle mulige andre ting, der gør, at børn kan have det rigtigt sjovt og få motion samtidig. Der er et ved Rødekro og masser af sønderborgensere kører gerne derop”, siger Malene Freksen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Gode ideer

Borgermødet var sat i scene af Helge Larsen fra Socialdemokraterne og Venstrepolitikeren Tage Petersen. De begge har deres boliger i lokalområdet.

Midt i sit oplæg satte Vivian Krøll niveauet lidt op - ved hjælp af en stol.

Midt i sit oplæg satte Vivian Krøll niveauet lidt op – ved hjælp af en stol.

Artiklen fortsætter under annoncen

Inden de 88 debatdeltagere skulle komme med gode ideer, der kan give et løft eller mere liv, blev der holdt et par oplæg, hvor det var fakta om situationen i området, der blev lagt frem.

“Hvis I sidder med ideer, der kan arbejdes videre med, så husk at tænk mange år frem”, siger Vivian Krøll, der er ansat i Teknik- og Miljøforvaltninger, hvor der kigges frem til 2050, når der laves udviklingsplaner.

Når der kigges ind i Sønderborg kommunes fremtid, så tænkes der i Grøn Guerilla.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og det er lokale ildsjæle, der vil arbejde med vækst og de tager sagen i egen hånd. Sådan som landsbylaugene gør”, siger embedskvinden. De initiativer, der er lokalt forankret har stor chance for at lykkes og dem vil politikerne støtte op omkring.

Færre børn

Torsten Henriksen fra Børne- og Uddannelsesforvaltningen fortalte om virkeligheden på Fryndesholmskolen og i de to børnehaver.

“I 2015 er der 30 børn i børnehaven i Fynshav og 32 i den private børnehave i Asserballe. Næste år er tallene

Torsten Henriksen kom med tørre tal for børneområdet.

Torsten Henriksen kom med tørre tal for børneområdet.

henholdsvis 20 i Fynshav og 32 i Asserballe”, siger Torsten Henriksen. Antallet af elever til Fryndesholmskolen er også faldene.

“Nogle af de lokale vælger andre skoler end Fryndesholm til deres børn. En del tager til Midtals Friskole”, siger han.

Dengang Asserballe private børnehave blev virkelighed i stedet for den kommunale steg antallet af indmeldte børn og det faktum får en deltager til at foreslå, at Fryndesholmskolen bliver lavet til en friskole.

“Når det virker i Asserballe, så virker det jo også på skolen”, siger han. Budskabet bag udmeldinger er, at friskolerne er meget bedre til at fortælle, hvad de står for, hvad deres værdigrundlag er.

“Det kan skolen måske lære af”, siger han.

“Og vi er på vej med de gode historier fra Fryndesholmskolen, så folk får øjnene op for, at vi har en fantastisk skole”, siger skolebestyrelsesformand Simon Gad.

Specialklasserne

Egentlig skulle Tage Petersen have været ud og sætte valgplakater op. Men borgermødet i Fynshav var trods alt vigtigere – og valget er jo først den 18. juni. Lygtepælene løber næppe nogen steder.IMG_8023

“Egentlig skulle der have været specialklasser på skolen i Fynshav. Vi skulle også have en skole med specialklasser i Sønderborg”, siger Tage Petersen. Men inklusionen i de almindelige klasser gjorde, at der tilsidst blot skulle være specialklasser på én skole, så det blev i Sønderborg.

“Vi kunne ikke byde børn fra Gråsten, at de skulle tage til Fynshav”, siger han.

Fremtidsscenariet i Fynshavområdet er, at der kommer lokale ildsjæle på banen.

“I skal komme med ideerne og planerne og så skal vi i byrådet bakke dem op”, siger Venstrepolitikeren.

Sammenhold

“De to sogne, Notmark, Asserballe og Fynshav hører sammen i et skæbnefællesskab og derfor er I nødt til at stå IMG_8025sammen”, siger Helge Larsen. Skal der skabes et vækstområde, så er lokalbefolkningen ganske enkelt nødt til at arbejde sammen.

“Og I skal ikke tro, at I er glemt af Byrådet i Sønderborg”, siger Helge Larsen og kommer med tallet for de millioner, der er brugt på bla. Diamanten og istandsættelsen af Notmark Gl. Skole.

“Og lige nu er vi i gang med at se på muligheder for at stille udendørs motionsfaciliteter op ved stranden. Sådan nogle, som der er ved idrætshøjskolen”, siger Helge Larsen. Betingelsen for at få dem til Fynshav er, at det er lokale, der holder pladsen og redskaberne vedlige.

Ideerne på bordet

Helge Larsen er glad for, at Malene Freksen kom med konkrete ideer. Og heldigvis fulgte flere trop.

“Vi er altså nødt til at have ordentlige busforbindelser hertil. Vores børn skal vente alt for længe på en bus fra Sønderborg eller Augustenborg”, siger flere forældre.

“Det tager vi op i Børne- og Uddannelsesudvalget og sender sagen videre derfra”, siger Tage Petersen.

De ideer, der kom frem, skal der først af alt findes lokal opbakning til og når de bliver konkrete, så kan de formuleres i en ansøgning.

“Vi kommer gerne herud igen til et borgermøde om et år – og I kan altid kontakte os – ligesom Vivian Krøll i Teknik og Miljø og embedsmænd i Børne- og Uddannelsesforvaltningen også er klar til at give råd, vejledning og svare på spørgsmål”, siger Helge Larsen.

De to politikere foreslår, at borgermødedeltagerne bruger Facebooksiden: Østkystens Perle, som debatsted, så der kan samles folk til at diskutere ideer.

billede

 

 

 

26. april 2024 Politik, Nordborg

Politisk debatmøde – hvor står vi og hvor vil vi hen?

26. april 2024 Politik

Torsdag aften havde Socialdemokratiet inviteret til ‘Dér derbAtter’ i medborgerhuset på Th, BrorsensVej i Nordborg og der var hele 112 mennesker, som gerne ville være med. “Vores plan med aftenen, det er få nogle ideer fra Jer, som vi kan tage med os. Jeg lover ikke, at de allesammen bliver til noget, men vi vil […]

Læs mere...