Chefen for SOSU’erne i Sønderborg er Søren Bonde

10. april 2013 Uncategorized

Når kommunaldirektør Søren Bonde selv skal beskrive sit job så enkelt så muligt, så siger han:

Søren Bonde er chef for Sosu’erne.

– Man kan sige, jeg er administrerende direktør i en koncern, hvor borgmesteren er bestyrelsesformand og byrådet er bestyrelsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er borgmesteren, der er den udadvendte, mens jeg passer bagbutikken, siger Søren Bonde. Og det lyder jo ganske enkelt. Men, når man så hører, hvilket indhold stillingen som kommunaldirektør egentlig handler om, så er det enkle hurtigt væk.

– Jeg skal sparre med borgmesteren, økonomiudvalget og byrådet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og så er jeg chef for alle 7000 ansatte i kommunen, selvom der nok ikke er mange sosu’er, der opfatter mig som deres chef, siger kommunaldirektøren. Han fortæller, han har det glatteste skrivebord i hele administrationen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er nemlig ingen sager, der skal behandles på det.

– Alt skal videre og det kommer det, siger han.

Tankevirksomheden

Meget af Søren Bondes arbejde er at tænke tanker. Han skal være den strategiske trækkraft i kommunen og konstant have fokus på, om der er noget, der kan gøres hurtigere, bedre, billigere eller gavne borgerne mere end i dag.

– Og så skal jeg sørge for, der er helhed i kommunen og det kan bedst beskrives ved at man forestiller sig en tom byggegrund midt i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Teknik og Miljø vil have den til et showrum til ProjectZero, mens sundhedsudvalget vil have et sundhedshus, Børn og Uddannelse vil bruge grunden til en børnehave, siger Søren Bonde.

– Og så kan det jo være, at Socialudvalget vil bygge ældreboliger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Min opgave er at finde den bedste løsning, som forvaltningen så kan lægge frem for byrådet, siger han. Alle mål er legitime og gode i det forklarede eksempel, men fokus skal være på helheden Sønderborg og ikke de enkelte forslag.

Erhvervslivet og direktøren

Det er både tit og ofte vi hører politikerne sige, vi skal have udvikling og vækst i Sønderborg – og en opgave for kommunaldirektøren er at sikre gode vilkår for erhvervslivet.

– Jeg skal hele tiden overveje, hvordan vi som kommune bliver bedre til at fremme erhverv og så arbejder jeg for at erhvervslivet samarbejder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er et glimrende samarbejde indenfor eksempelvis industrigruppen, men jeg ser gerne, at der samarbejdes på tværs i alle erhvervstyper, fordi det gør alle klogere på hinanden og på helheden: Sønderborg, siger Søren Bonde til Sønderborg Nyt.

Politikerne

Der er et enigt byråd bag budgettet i kommunen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forliget kom ikke uden sværdslag mellem de valgte. Men det kom i hus.

– Det er virkeligt godt politisk arbejde og det er vigtigt for Sønderborg Kommune, siger Søren Bonde. På det næste byrådsmøde kommer kommunens planstrategi på bordet og den gør det muligt for samtlige kommunale ledere og politikere at følge økonomien virkeligt tæt.

– Det giver et supergodt overblik og så forstår politikerne bedre, når jeg siger, at vil de bruge penge på noget, så skal de fortælle mig, hvor vi skal tage pengene fra.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med andre ord skal de have pengene, inden de foreslår nye tiltag, siger Søren Bonde. Uanset hvor gerne politikerne vil bruge penge på måder, der gør borgerne mere tilfredse, så skal pengene jo være der – eller også må der peges på, hvad vi kan lukke, siger kommunaldirektøren, der skal sikre, at kommunens

Initiativer koster penge.

økonomi hænger sammen.

Søren Bonde sparrer med Byrådet

Søren Bonde tænker meget i tiltag, der styrker samarbejdet i Byrådet, så de valgte ser kommunalbestyrelsen som en helhed, hvor der skal tænkes på alle udvalgene.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er helt fair, at Jørgen Jørgensen kæmper ihærdigt for Socialudvalget, som han er formand for.

– Men uanset hvor dygtigt eksempelvis Jørgen Jørgensen eller hvem som helst af de andre folkevalgte spiller sine kort, så skal han også tænke sine forslag ind i den samlede kommune.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor har jeg taget initiativ til, at udvalgsformændene holder jævnlige møder uden embedsmænd, presse eller andre forstyrrende elementer, siger Søren Bonde.

– Og så vil jeg da gerne fortælle, jeg har stor respekt for byrådsmedlemmernes arbejde, fordi de får nogle store sager gennem byrådssalen og vi skal lige tænke på, at de sidder i byrådet, fordi de er valgt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er ikke en lang uddannelse, der har givet dem adgang til en taburet, siger kommunaldirektøren.

Ventede i Odense

Den aften, hvor Søren Bonde skulle høre, om Byrådet godkendte hans ansættelse sad han hjemme i Odense og ventede.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mobiltelefonen lå på bordet ved siden af, mens Byrådet i Sønderborg kæmpede med budgettet. Mødet startede klokken 17 og Søren Bonde mente, det nok kunne trække ud til klokken 21.

Efter byrødderne forlod den lukkede del af byrådsmødet blev der straks sendt en sms til Søren Bonde: Tillykke, du fik jobbet.

Den tikkede ind klokken 23.30!

– Tanken var egentligt, at fruen og jeg skulle fejre det med et glas vin, men det var lige sent nok, så det måtte vente, siger Søren Bonde, der bestemt ikke har fortrudt sit skifte.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han er glad for at arbejde for Sønderborg og synes også selv, at han kan bidrage med nye initiativer.

 

 

 

Artiklen fortsætter under annoncen

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
20. april 2021 Nordborg, Samfund

Miljøministeren og SF-politikere besøgte Himmark Strand

20. april 2021 Nordborg

Miljøminister Lea Vermelin var sammen med SFerne, Signe Munk og Karina Lorentzen Dehnhardt, mandag på besøg på Himmark Strand for at blive orienteret om Region Syddanmarks indsats mod generationsforureninger, skriver regionsrådsmedlem Jørn Lehmann Petersen til SønderborgNYT. På Himmark Strand er vi klar til at gå i gang med oprydningen. Hvis alt går vel, kan vi […]

Læs mere...