Chefen for SOSU’erne i Sønderborg er Søren Bonde

10. april 2013 112 Skrevet af: Ole Kæhler

Når kommunaldirektør Søren Bonde selv skal beskrive sit job så enkelt så muligt, så siger han:

Søren Bonde er chef for Sosu’erne.

– Man kan sige, jeg er administrerende direktør i en koncern, hvor borgmesteren er bestyrelsesformand og byrådet er bestyrelsen. Det er borgmesteren, der er den udadvendte, mens jeg passer bagbutikken, siger Søren Bonde. Og det lyder jo ganske enkelt. Men, når man så hører, hvilket indhold stillingen som kommunaldirektør egentlig handler om, så er det enkle hurtigt væk.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Jeg skal sparre med borgmesteren, økonomiudvalget og byrådet. Og så er jeg chef for alle 7000 ansatte i kommunen, selvom der nok ikke er mange sosu’er, der opfatter mig som deres chef, siger kommunaldirektøren. Han fortæller, han har det glatteste skrivebord i hele administrationen. Der er nemlig ingen sager, der skal behandles på det.

– Alt skal videre og det kommer det, siger han.

Tankevirksomheden

Meget af Søren Bondes arbejde er at tænke tanker. Han skal være den strategiske trækkraft i kommunen og konstant have fokus på, om der er noget, der kan gøres hurtigere, bedre, billigere eller gavne borgerne mere end i dag.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Og så skal jeg sørge for, der er helhed i kommunen og det kan bedst beskrives ved at man forestiller sig en tom byggegrund midt i Sønderborg. Teknik og Miljø vil have den til et showrum til ProjectZero, mens sundhedsudvalget vil have et sundhedshus, Børn og Uddannelse vil bruge grunden til en børnehave, siger Søren Bonde.

– Og så kan det jo være, at Socialudvalget vil bygge ældreboliger. Min opgave er at finde den bedste løsning, som forvaltningen så kan lægge frem for byrådet, siger han. Alle mål er legitime og gode i det forklarede eksempel, men fokus skal være på helheden Sønderborg og ikke de enkelte forslag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Erhvervslivet og direktøren

Det er både tit og ofte vi hører politikerne sige, vi skal have udvikling og vækst i Sønderborg – og en opgave for kommunaldirektøren er at sikre gode vilkår for erhvervslivet.

– Jeg skal hele tiden overveje, hvordan vi som kommune bliver bedre til at fremme erhverv og så arbejder jeg for at erhvervslivet samarbejder. Der er et glimrende samarbejde indenfor eksempelvis industrigruppen, men jeg ser gerne, at der samarbejdes på tværs i alle erhvervstyper, fordi det gør alle klogere på hinanden og på helheden: Sønderborg, siger Søren Bonde til Sønderborg Nyt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Politikerne

Der er et enigt byråd bag budgettet i kommunen. Forliget kom ikke uden sværdslag mellem de valgte. Men det kom i hus.

– Det er virkeligt godt politisk arbejde og det er vigtigt for Sønderborg Kommune, siger Søren Bonde. På det næste byrådsmøde kommer kommunens planstrategi på bordet og den gør det muligt for samtlige kommunale ledere og politikere at følge økonomien virkeligt tæt.

– Det giver et supergodt overblik og så forstår politikerne bedre, når jeg siger, at vil de bruge penge på noget, så skal de fortælle mig, hvor vi skal tage pengene fra. Med andre ord skal de have pengene, inden de foreslår nye tiltag, siger Søren Bonde. Uanset hvor gerne politikerne vil bruge penge på måder, der gør borgerne mere tilfredse, så skal pengene jo være der – eller også må der peges på, hvad vi kan lukke, siger kommunaldirektøren, der skal sikre, at kommunens

Artiklen fortsætter under annoncen

Initiativer koster penge.

økonomi hænger sammen.

Søren Bonde sparrer med Byrådet

Søren Bonde tænker meget i tiltag, der styrker samarbejdet i Byrådet, så de valgte ser kommunalbestyrelsen som en helhed, hvor der skal tænkes på alle udvalgene. Det er helt fair, at Jørgen Jørgensen kæmper ihærdigt for Socialudvalget, som han er formand for.

– Men uanset hvor dygtigt eksempelvis Jørgen Jørgensen eller hvem som helst af de andre folkevalgte spiller sine kort, så skal han også tænke sine forslag ind i den samlede kommune. Derfor har jeg taget initiativ til, at udvalgsformændene holder jævnlige møder uden embedsmænd, presse eller andre forstyrrende elementer, siger Søren Bonde.

– Og så vil jeg da gerne fortælle, jeg har stor respekt for byrådsmedlemmernes arbejde, fordi de får nogle store sager gennem byrådssalen og vi skal lige tænke på, at de sidder i byrådet, fordi de er valgt. Det er ikke en lang uddannelse, der har givet dem adgang til en taburet, siger kommunaldirektøren.

Ventede i Odense

Den aften, hvor Søren Bonde skulle høre, om Byrådet godkendte hans ansættelse sad han hjemme i Odense og ventede. Mobiltelefonen lå på bordet ved siden af, mens Byrådet i Sønderborg kæmpede med budgettet. Mødet startede klokken 17 og Søren Bonde mente, det nok kunne trække ud til klokken 21.

Efter byrødderne forlod den lukkede del af byrådsmødet blev der straks sendt en sms til Søren Bonde: Tillykke, du fik jobbet.

Den tikkede ind klokken 23.30!

– Tanken var egentligt, at fruen og jeg skulle fejre det med et glas vin, men det var lige sent nok, så det måtte vente, siger Søren Bonde, der bestemt ikke har fortrudt sit skifte. Han er glad for at arbejde for Sønderborg og synes også selv, at han kan bidrage med nye initiativer.

 

 

 

26. april 2024 Politik, Nordborg

Politisk debatmøde – hvor står vi og hvor vil vi hen?

26. april 2024 Politik

Torsdag aften havde Socialdemokratiet inviteret til ‘Dér derbAtter’ i medborgerhuset på Th, BrorsensVej i Nordborg og der var hele 112 mennesker, som gerne ville være med. “Vores plan med aftenen, det er få nogle ideer fra Jer, som vi kan tage med os. Jeg lover ikke, at de allesammen bliver til noget, men vi vil […]

Læs mere...