Det går forrygende godt for Historisk Samfund for Sønderjylland

22. april 2018 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Historisk Samfund ofr Sønderjylland holdt lørdag årsmøde i Sønderborg, hvor de godt 80 deltagere havde al mulig grund til at smile og være glæde. Det går nemlig forrygende godt: 100-året for afslutningen på Den Store Krig skal markeres, bogsalget går strygende og flere følger foreningens hjemmeside.

Historisk Samfund for Sønderjylland har i længere tid i et godt samarbejde med andre foreninger og institutioner forberedt markeringer af 100 året for freden i 1918 og 100 året for Genforeningen i 1920. Det oplyste formanden, Hans Schultz Hansen, på årsmødet i Sønderborg, som blev overværet af ca. 80 fremmødte.

Artiklen fortsætter under annoncen

Aktiviteterne indledes den 6. november i år i Sønderborg, hvor anledningen er markeringen af 100-året for den tyske revolution i Sønderborg.

Den 11. november finder en central højtideligholdelse af 100-året for våbenstilstanden i 1918 sted i Haderslev.

Den 17. november afholdes et arrangement på Folkehjem i Aabenraa i anledning af 100-året for det store møde her med vedtagelsen af Aabenraa-resolutionen og H.P. Hanssens tale. Detaljerede programmer for disse arrangementer vil snart blive offentliggjort.

Artiklen fortsætter under annoncen

I 2019 vil foreningen markere 100-året for Versaillesfreden i forbindelse med sit årsmøde. I 2019/20 vil foreningen stå for en række foredragsarrangementer om centrale sider af Genforeningens historie. Der planlægges også en bogudgivelse.

Trofaste gæster på historisk hjemmeside

Den stigende historiske interesse afspejler sig ikke kun i en pæn tilgang af medlemmer, som næsten opvejer den naturlige afgang i Historisk Samfund for Sønderjylland. Foreningen har fortsat 2.100 medlemmer og tiltrækker stadig flere yngre.

Artiklen fortsætter under annoncen

Interessen afspejler sig også i besøgstallet på foreningens hjemmeside. 10.700 borgere var på hjemmesiden én eller flere gange i 2017. Det er en vækst på 30 procent.

“I gennemsnit orienterer 120 gæster sig hver dag om foreningens virksomhed og den sønderjyske historie på hjemmesiden, og på Facebook har foreningen næsten 1.000 følgere. Nogle opslag fanger opmærksomheden hos flere end 3.000 interesserede. 60 procent af vore følgere er mænd”, sagde formanden på årsmødet, som er afviklet i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

De historiske bøger om Sønderjylland går som varmt brød

De historiske bøger om Sønderjylland er i høj kurs og særdeles efterspurgte. Salget af bøgerne går så godt, at Historisk Samfund for Sønderjyllands forlagsvirksomhed det seneste år har solgt bøger for over 100.000 kr. – eller det dobbelte af det forventede.

“Bogsalget drives dels af nye udgivelser, dels af et fortsat salg af tidligere udgivelser og af et pænt bogsalg også ved historiske arrangementer i landsdelen”, sagde Arne Jørgensen, Tønder, som kasserer i den historiske forening på årsmødet i Sønderborg. Medvirkende til det store salg er også, at medlem af foreningens styrelse, Finn Bach, der, udover at sælge bøger ved en række arrangementer, har en tæt kontakt til alle sønderjyske boghandlere, som sælger mange af foreningens bøger.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I 2017 udgav Historisk Samfund for Sønderjylland erindringsbogen ”Fokkegilde og Flyverskjul” om livet på landet på Als i 1940erne og ’50erne skrevet af 80-årige Christen Duus”.

“Sidst på året udgav vi Rene Rasmussen og Martin Bo Nørregaards bog ”Den sorte dag ved Moulin”, hvor også 2. oplag er ved at være solgt, og så genoptrykte vi Sønderjyllands Historie bind 2, samt ”Sønderjyderne og Den Store Krig 1914-1918”

“For 2018 arbejdes med tre ny-udgivelser. Gunnar Solvangs ”En rømningsmand i Grønland” er udkommet i marts. Senere forventes ny-udgivelserne af en H.P. Hanssen-biografi af Hans Schultz Hansen og en bog om det tyske mindretals håndtering af sin nazistiske fortid af Henrik Skov Kristensen”, sagde foreningens kasserer.

Ny- og genvalg i historisk forening

Historisk Samfund for Sønderjylland, hvis formål det er at udbrede kendskabet til den sønderjyske historie, har på årsmødet i Sønderborg nyvalgt Mette Pilgaard, Århus til foreningens øverste ledelse, styrelsen. Genvalgt blev René Rasmussen, Tønder, Anne Marie Overgaard, Højer, Mikkel Leth Jespersen, Aabenraa, Mogens Rostgaard Nissen, Flensborg, og Lennart Madsen, Haderslev.

 

26. april 2024 Politik, Nordborg

Politisk debatmøde – hvor står vi og hvor vil vi hen?

26. april 2024 Politik

Torsdag aften havde Socialdemokratiet inviteret til ‘Dér derbAtter’ i medborgerhuset på Th, BrorsensVej i Nordborg og der var hele 112 mennesker, som gerne ville være med. “Vores plan med aftenen, det er få nogle ideer fra Jer, som vi kan tage med os. Jeg lover ikke, at de allesammen bliver til noget, men vi vil […]

Læs mere...