Fire fordrag om Den Store Krig

2. september 2014 Kultur

Pressemeddelelse:

Ufattelige smerter, følelser af svigt, mangel på mad og sorg over døde danske soldater i tysk tjeneste satte sindene i bevægelse i den krig, resten af Danmark ikke var en del af.

Artiklen fortsætter under annoncen

Første verdenskrig var med et neutralt Danmark og et Sønderjylland under tysk flag.

Med andre ord er 2014 i hele Danmark præget af 1864, mens 100-året for Første Verdenskrig tager opmærksomheden i resten af Europa.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det var verdenskrigen med de rystende begivenheder, som fik riger, samfundsordner og illusioner til at styrte sammen og gav meget store dele af Europas historie fælles erfaringer – med rædslerne i skyttegravene, med savn, tab og afsavn for alle de, der var hjemme.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og det er den erfaring, Sønderjylland har fælles med næsten hele Europa – men ikke med resten af Danmark og Norden.1864

For Sønderjylland er Første Verdenskrig derfor på én gang en meget nær og konkret erfaring, som har sat sit præg på næsten enhver familie og stadig lever i utallige minder, og en erfaring, som forbinder landsdelen med det meste af Europa, men altså ikke med landet nord for Christiansfeld.

Offentligheden kan få meget mere at vide om sønderjydernes vilkår og indsats i september i anledning af 100-året for udbruddet af Første Verdenskrig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Historisk Samfund for Sønderjylland inviterer til fire aftenforedrag over månedens fire tirsdage på Sønderborg Slot begyndende den 9. september kl. 19,30 og fire tilsvarende eftermiddagsforedrag kl.

Artiklen fortsætter under annoncen

15 på onsdagene fra 10. september på Landsarkivet i Aabenraa.

Foredragene handler om krigsudbruddet og arrestation af ledende dansksindede, om hjemmefronten, om soldaterne ved fronten, desertationer og krigsfangelejre for sønderjyder, og om revolutionen i 1918, og det René Rasmussen, Inge Adriansen og Carsten Porskrog Rasmussen fra Museum Sønderjylland, der holder foredragene.

Artiklen fortsætter under annoncen

De er omtalt mere detaljeret på Historisk Samfunds hjemmeside www.hssdj.dk

Artiklen fortsætter under annoncen

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
20. april 2021 Kultur, Nordborg

Universe åbner St. Bededag – husk at købe billet online

20. april 2021 Kultur

I Universe er åbningen fastsat til Store Bededag, som er fredag den 30. april, klokken 10, hvor parken åbnes i fuldt omfang både ude og inde – men med visse begrænsninger som følge af corona. “Vi er rigtigt glade  for, vi kan åbne til både de indendørs og udendørs aktiviteter, så vores gæster oplever hele […]

Læs mere...