Lars Skovby om cannabis-behandling: Dyrt og bøvlet

18. oktober 2019 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Lars Skovby fra Sønderborg er med i den forsøgsordning, hvor der bruges medicinsk cannabis som smertestillende middel – og han er mildt talt overrasket over, at det både er dyrt og bøvlet.

“Vi, der er med i ordningen, er sådan set forsøgskaniner, så det overrasker mig, at det både skal være dyrt og bøvlet”, siger Lars Skovby til SønderborgNYT.

I 2005 fik Lars Skovby en blodprop og en hjerneblødning under et ophold i Thailand.

“Lægerne i Thailand reddede mit liv ved at fjerne en del af min hjerneskal”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter en tid blev Lars Skovby flyttet fra et thailandsk hospital til Sønderborg Sygehus.

“På sygehuset mærkede jeg, at mit venstre ben og venstre arm hele tiden sov – og sådan er det også i dag”, siger Lars Skovby, der også er ramt af nervesmerter.

“Sygehusets læger sagde, at de ikke kunne hjælpe”.

Efter en tid begyndte Lars Skovby at arbejde igen, men det blev for meget, Han kører hurtigt træt og har brug for rigtigt meget søvn.

“På et tidspunkt fik jeg epilepsi og det fik jeg så nogle piller imod. Pillerne trættede enormt meget”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hørte om cannabis

I slutningen af 2018 hørte Lars Skovby om cannabisbehandling.

“Jeg satte mig ved computeren og på nettet fandt og købte jeg CBD-olie, som skulle hjælpe og i marts 2019 fik jeg det”, siger Lars Skovby, som iøvrigt kørte bil på det tidspunkt.

“Det var godkendt, jeg kørte bil, men det var hårdt, fordi jeg skulle koncentrere mig rigtigt meget”.

De cannabisdråber, som Lars Skovby skulle tage, skal ind under tungen, så han prøvede.

“Efter at have taget dem, kørte jeg til Nordals for at fiske og jeg opdagede, jeg havde let ved at rode med fiskegrejet. Når mine fingre altid sover, så er det jo ikke let”, siger han. Men denne gang sov fingrene ikke.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Dråberne smager som den bitter, der hedder von Oosten, altså ikke ret godt”, siger Lars Skovby.

På hjemturen fra fisketuren opdagede han, at han slappede af, mens han kørte bil.

Cannabis i håndkøb

Lars Skovby har købt cannabisdråber i håndkøb i Tyskland og de koster 310 kroner for en lille flaske, der holder i månedsvis.

“Jeg tænkte, det måske var bedre at komme med i cannabis-forsøgsordningen og gik til min læge, Men hun ville ikke give mig en recept, så hun henviste mig i stedet til en smerteklinik i København”, siger Lars Skovby.

Artiklen fortsætter under annoncen

Klinikken i Hovedstaden havde en alenlang venteliste og anbefalede, at Lars Skovby i stedet tog til en smerteklinik i Kolding og det gjorde han.

“Jeg var i mellemtiden stoppet med at køre bil, så jeg fik et familiemedlem til at være chauffør”.

Efter en samtale, der tog en lille halv time, stod Lars Skovby med en recept på en flaske med cannabisolie.

“Den første flaskede kostede mig i alt 3.834 kroner. De 2.439 kroner er prisen på besøget i smerteklinikken og resten er for cannabisolien”, siger Lars Skovby, der sammenligner lidt med prisen på cannabisolie i håndkøb i Tyskland.

Artiklen fortsætter under annoncen

I dag bruger han det ene produkt under tungenog det andet drypper han på venstre arm og ben.

“Efter en tid blev jeg indkaldt til en konsultation på smerteklinikken, hvor de ville vide, hvordan det gik. Jeg snakkede kort med en sygeplejerske og forlod klinikken med en regning på 795 kroner”, siger Lars Skovby.

For nylig ville han forny sin recept og købe mere cannabisolie, men han opdagede, at det ikke er nok bare at skrive eller ringe.

“Jeg skal komme og hente recepten og selvfølgelig betale 795 kroner for deres arbejde”, siger han. Smerteklinikken har oplyst ham om, at de ikke må forny recepter uden at mødes med deres patienter.

Lars Skovby spørger

Lars Skovby undrer sig over, hvorfor der ikke kan fornyes cannabis-recepter lige så enkelt som andre recepter.

“Jeg vil også gerne vide, hvorfor der ikke følges op på os, der er med i forsøgsordningen, så der bliver dokumenteret noget om virkningen af CBD-olie”, siger Lars Skovby.

“Og jeg spørger mig selv, hvorfor en smerteklinik ikke automatisk indberetter, konsultationer til Sygeforsikring Danmark, så den del kører af sig selv”.

Lars Skovby fortæller, han er yderst tilfreds med Sønderborg Sygehus og sin egen læge – og han har heller ikke noget at kage over, når det gælder forløbet på smerteklinikken.

“Men det er altså dyrt at være med i den forsøgsordning og det er også bøvlet”, siger han.

“Men er jeg den eneste, der har den opfattelse”?

 

 

26. april 2024 Politik, Nordborg

Politisk debatmøde – hvor står vi og hvor vil vi hen?

26. april 2024 Politik

Torsdag aften havde Socialdemokratiet inviteret til ‘Dér derbAtter’ i medborgerhuset på Th, BrorsensVej i Nordborg og der var hele 112 mennesker, som gerne ville være med. “Vores plan med aftenen, det er få nogle ideer fra Jer, som vi kan tage med os. Jeg lover ikke, at de allesammen bliver til noget, men vi vil […]

Læs mere...