Meget anderledes skyttefest i Borgerforeningen

16. juli 2020 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Den 8. august samles Borgerforeningens Skyttelaug for at skyde om den fornemme kongetitel, som i øjeblikket er hos Viggo Ravn, som er tidligere oberstløjtnat og tidligere chef for Sergentskolen i Sønderborg.

Under normale omstændigheder ville kongeskydning og skyttefest have været holdt i juni samtidig med Markedsdagene i Sønderborg.

“Men Coronaen gør, der ikke er noget, der er, som det plejer at være. For eksempel skal vi ikke ind til Mølleparken Plejecenter og hejse flaget og heller ikke gå i optog gennem byen til Rådhuset”, siger Kjeld Clausen fra Borgerforeningens Skyttelaug.

Artiklen fortsætter under annoncen

Traditionen gør også, at når skytternes optog når frem til Rådhuset, så skal de indenfor og hilse på borgmesteren og på årets æresgæst, inden de – med borgmester og æresgæst – går tilbage til plejecentret, hvor der holder en bus, som kører alle mand til Borgerforenings hus i Skovhuse på Kær halvø.

“Når vi ikke skal i optog, så skal vi heller ikke hente borgmesteren og æresgæsten, så i år holder vi skyttefest uden gæster udefra”, siger Jens Gøttler, som er nyvalgt Oldermand i foreningen. Fremover er det ham, der skal sørge for det praktiske ved skyttefesten. Det praktiske er at sørge for musik, orkestre, bus og at styre deltagerne gennem skyttefrokosten, der foregår på præcis samme måde år efter år.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi bliver nok 50 skytter

“Lige nu er der 40 skytter, som har meldt sig klar til skydning og fest, så vi bliver nok omring 50 mand og det er helt fint”, siger Jens Gøttler til SønderborgNYT.

“Vi kunne sagtens have aflyst festen i år, men vores medlemmer savner at mødes”, siger han.

“Og det ville heller ikke være til at bære, at Viggo Ravn skulle have kongetitlen to år i træk”, siger Kjeld Clausen.

Den 8. august møder skytterne i uniform ved skydebanen på Kær – og her er der først fælles morgenmad, hvor det er nuværende skyttekonge Viggo Ravn, som er den glade giver. Efter at spist morgenmad og skyllet ned grundigt ned med Gammel Dansk, kaffe og snaps, skiftes skyttebrødrene til at skyde hver tre skud mod skiverne på skydebanen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når skydningen er slut, tælles resultaterne sammen og den nye skyttekonge bliver hyldet”, siger Jens Gøttler.

Som i de gode, gamle dage

I august skal skytterne ikke feste i Skyttehuset-Kuturhuset i Skovhus, men i et telt ved skydebanen.

“Sådan var det også i de gode, gamle dage”, siger Kjeld Clausen til SønderborgNYT. Og helt i tråd med de gode, gamle dage, så serveres der først sild og derefter smørrebrød.

Seneste aflysning af skyttefest

Artiklen fortsætter under annoncen

Under de to verdenskrige var der ingen skyttefester eller kongeskydninger.

“I Anden Verdenskrig beslaglagde tyskerne foreningens geværer, men det lykkedes at låne nogle i 1946, så tradionen kunne genoptages”, siger Jens Gøttler.

“Men i 1947 måtte foreningen aflyse festen, fordi der endnu ikke var købt nye geværer og det var heller ikke muligt at låne sig frem”, siger Kjeld Clausen.

 

 

26. april 2024 Politik, Nordborg

Politisk debatmøde – hvor står vi og hvor vil vi hen?

26. april 2024 Politik

Torsdag aften havde Socialdemokratiet inviteret til ‘Dér derbAtter’ i medborgerhuset på Th, BrorsensVej i Nordborg og der var hele 112 mennesker, som gerne ville være med. “Vores plan med aftenen, det er få nogle ideer fra Jer, som vi kan tage med os. Jeg lover ikke, at de allesammen bliver til noget, men vi vil […]

Læs mere...