Erhvervsudvalget har sat en liste sammen med navnene på de fleste af de mennesker, der skal sidde i det kommende vækstråd, som skal sikre udvikling, vækst og arbejdspladser. Præcis den samme opgave, som SET har siddet med hidtil. Fra Bitten og Mads Clausen Fonden bliver det Per Have, der deltager og så er der også plads til Peter Rathje fra succeshistorien ProjectZero.
Fra Clean er det direktør Preben Birr-Pedersen, Erling Duus, der tidligere sad med i SETs bestyrelse – får plads i kraft af sin post i DI-Sønderjylland og Erik Damsgaard fra O.J. Electronic skal også være med. Fra Havneselskabet kommer Michael Saxtorph.
Tankevækkende er det, at LO-Sønderjylland skal med. De får en plads til Erling Taul Jensen.
Politiker-koret
Byrådet har af flere årsager bestemt sig for, at der skal hele syv lokalpolitikere med. Det bliver naturligvis Ole Stenshøj, der i kraft af sin formandspost i Erhvervsudvalget nærmest er født medlem. Han bliver fulgt af Aase Nyegaard, som har erfaringerne fra sine fire år i borgmesterstolen og årene i erhvervslivet med sig – og de kan nu bruges til fortsat at udvikle, vækste og skabe arbejdspladser. Hendes plads er en del af konstitueringsaftalen fra valgnatten.
Stephan Kleinschmidt, der i de foregående fire år sad med ansvaret for erhvervsudviklingen, er også taget med i det nye vækstråd og det samme er Tom Holden, Jesper Smaling, Jesper Kock og borgmesteren. Peter Hansen sætter sig også til bordet, selvom hans umiddelbare vurdering er, at Vækstrådet ser ud til bare at blive en kaffeklub.
- Jeg bestemte mig for at sige ja, fordi jeg ikke vil have skyld for at have Nej-hatten på, siger Peter Hansen til SønderborgNyt.
Fra rådhuset kommer også kommunaldirektør Søren Bonde.
Uddannelserne
Fra SDU kommer direktør Bjarne Graabech Sørensen, Finn Karlsen kommer fra EUC Syd og rektor Henrik Larsen fra EASV.
Fra Handel og Service skal Morten Vestergaard fra Broager Sparekasse, der lige nu er formand for SET, have en plads og så skal der findes en mere fra Handels og Service-rækken. Kjeld Küchelhahn fra Forskerparken skal også bidrage med sin viden ligesom Bent Jensen fra Linak, Kristian Strand fra PP Techniq, Jesper Schack fra Telebilling og Bent Larsen fra Larsen Yacht-Charter.
Landmand Henrik Enderlein skal også være med i det kommene vækstråd og fra iværksætteriet kommer advokat Vivi Muurholm, der er en del af Judica Advokaterne samt Niels Lorentzen fra Sydbank.
Fra turistverdenen kommer Pia Bech Mathiesen, der er chef i Universe og ganske som fra Handel og Service, så skal der også indenfor turisme udpeges en mere.
Det ventes at ske til februar, når Masterplanen for Handel og Turisme er godkendt.
Navnelisten glider sammen med de øvrige bilag gennem Erhvervsudvalget og skal derpå endelig godkendes af Byrådet.
Erhvervsudvalgsformand Ole Stenshøj håber, at den kommende bestyrelse i Vækstrådet er enig med ham i, at det rigtige er at få sikret en professionel udvælgelse af den kommende direktør, der skal lede Vækstrådets praktiske afdeling, hvor de menige medarbejdere fra SET får plads.
De kom ikke med
Lige så interessant som navnelisten er det – hvis det i virkeligheden ikke er mere interessant – at tænke over, hvilke erhverv, der ikke skal være med til at løfte Sønderborg som erhvervs- og iværksætterkommune. Nemlig iværksættere og vækst-iværksættere.
Servicefagene ser heller ikke ud til at tælle med hos Erhvervsudvalget. Heller ikke kunst og kultur, selvom det netop er mennesker fra den verden, der kan vende tingene på hovedet, så tingene kan ses fra andre vinkler. En sociolog og en fremtidsforsker ved bordet kunne også give nye input, øge muligheden for, at der ikke bare kommer mere af det samme som hidtil.
Bestyrelsen
Vækstrådet skal nikke til en række navne, der er foreslået til bestyrelsen i det kommende Vækstråd. Foreløbig er Per Have, Ole Stenshøj, Tom Holden, Jesper Smaling, Morten Vestergaard, Kjeld Küchelhahn og Vivi Muurholm skrevet på.
Målbart afsæt
Hvis det nye Vækstråd tager afsæt i målingen fra DI, hvor Sønderborg er den næstdårligste kommune at starte eller have virksomhed i, så er der gode chancer for fremskridt. Og henter Erhvervsudvalget en opgørelse over antallet af nystartede virksomheder, der er sprunget ud fra henholdsvis SET og iFabrikken, så er der også to tal fra iværksætterfronten at måle fremtidens iværksætteri-resultater på.
Kun ved hele tiden at følge Vækstrådet tæt og måle resultaterne, vaccinerer Erhvervsudvalget det imod, at det bliver præcis en ny omgang af dét, som Peter Hansen fra Venstre kalder en kaffeklub. Det eneste, der bør tælle, det er, hvad de enkelte vækstrådsmedlemmer og Vækstrådet som helhed kommer med af nye brugbare tiltag til gavn for erhverv og iværksætteri.
Vi har i sidste valgperiode hørt enkelte af byrådsmedlemmerne sige, at de arbejdede for udvikling, vækst og arbejdspladser. Resultatet af deres påstand kan læses i DIs måling, som en række personer har ansvaret for. Altså er det vigtigt, at det bliver til mere end bare ord, når der endnu en gang tages tilløb til udvikling, vækst og arbejdspladser.
Meget kommer også til at stå og falde med, at det er de rigtige ansatte, der skal føre ideerne fra Vækstrådet ud i livet.
Ambitionen for Vækstrådet kan måske være at komme op siden af vores konkurrent, Aabenraa, i den næste DI-måling.