Socialrådgivere taler til døve ører i kommunerne

Arkivfoto
Arkivfoto
22. november 2014 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Socialrådgivere, der frygter, at deres kommune ikke giver tilstrækkelig hjælp til for eksempel udsatte børn, tør ikke tale med deres ledere om problemerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Artiklen fortsætter under annoncen

Det siger Dansk Socialrådgiverforening, som nu slår alarm over de døve ører i kommunerne.

“Systemet har fået indrettet sig sådan, at man modarbejder al kritik, også internt. Der er kommet en frygtelig angst omkring det at udtrykke sig om vilkårene i hverdagen”, siger næstformand i Dansk Socialrådgiverforening Niels Christian Barkholt til Avisen.dk

Artiklen fortsætter under annoncen

Fagforeningen får løbende henvendelser fra medlemmer, som ikke tør tale med deres leder om faglige bekymringer. Socialrådgiverne tier stille af frygt for at blive fyret eller peget ud som inkompetent.

De får for eksempel at vide af deres ledelse, at de ikke ser muligheder nok eller bliver direkte tysset på, fortæller Niels Christian Barkholt.

En undersøgelse har vist, at omkring halvdelen af de kommunalt ansatte socialrådgivere oplever, at økonomien betyder mere end deres faglige vurdering i sager om udsatte børn. Det kan betyde, at de må tilbyde en utilstrækkelig hjælp, eller at de må udskyde en sag til året efter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Socialministeren: Råb vagt i gevær

Socialminister Manu Sareen understreger, at økonomiske hensyn ikke må gå ud over barnets tarv.

“Det er bekymrende at høre, at der er socialrådgivere, som oplever det på den her måde. Jeg kan kun opfordre til, at hvis en socialrådgiver oplever, at fagligheden bliver overtrumfet af økonomiske hensyn, så må man råbe vagt i gevær overfor sin leder”, siger ministeren.

Men den opfordring kan sagsbehandlerne ikke bruge til noget ude i virkeligheden, siger Niels Christian Barkholt fra Dansk Socialrådgiverforening.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er en fin intention – vores virkelighed ser bare helt anderledes ud. Der er etableret en praksis, som gør, at vi ikke kan åbne munden”, siger han.

KL afviser kritikken.

I Sønderborg har der netop været skærpet tilsyn på Alssund Børne- og Ungdomscenter, men er der flere steder i det netværk, der skal række hænder frem til udsatte børn, hvor hjælpen ikke er tilstrækkelig?

13. september 2024 Samfund, Sønderborg

Grønt boligområde i Sønderborg viser hvordan man skærer toppen af sin energiregning

13. september 2024 Samfund

Fredag den 20. september inviterer Sønderborg Andelsboligforening og ProjectZero til en grøn eftermiddag i boligområdet Kløvermarken og Hvedemarken. Fra kl. 14 til 17 danner fælleshuset Aksen rammen om spændende aktiviteter og praktiske råd til, hvordan man sparer energi i hjemmet – til gavn for både kontoen og klimaet. Siden 2022 har over 1.000 beboere fra […]

Læs mere...