Tag på oldstids- og middelaldertur med Museum Sønderjylland

19. august 2018 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Det er nu blevet tid til den anden af Museum Sønderjyllands ture til kulturlandskabet i et område i Sønderjylland i 2018. Turene arrangeres af den arkæologiske afdeling. Her i efteråret er målet for de to ture oldtidsminder, kirker og voldsteder sydvest og vest for Gråsten.

Oldtidsturen finder sted onsdag den 29. august og middelalderturen onsdag den 5. september.

Oldtidsturen

Oldtidens høje Oldtidsturen den 29. august begynder ved Korskirken – den nye kirke – i Rinkenæs. Her langs Flensborg Fjord levede der i stenalderen en efter datidens forhold stor befolkning. Særligt i bondestenalderen, efter ca. 4000 f.Kr., havde muligheden for at have kvæg på græs i en kombination med udnyttelsen af havet til fiskeri været tiltrækkende langs hele fjorden.

Artiklen fortsætter under annoncen

De mange stenalderbønder i området betyder naturligvis, at der findes en hel del gravhøje, både i form af lang- og runddysser. Et af de mest spændende af disse anlæg er undersøgt på golfbanen ved Rinkenæs, hvor der er udgravet fem store megalitanlæg liggende ved siden af hinanden., skriver Museum Sønderjylland til SønderborgNYT.

Desværre har den gode jord også betydet, at mange gravhøje er kommet til at ligge i vejen for yngre tiders landbrug, og de er blevet fjernet igennem århundrederne. Men i en række skove langs fjorden finder man endnu en del fredede høje, der er blevet beskyttet af skoven. Blandt de skove, hvor flest høje er bevaret i Sønderjylland, er Kelstrup og Hønsnap skov

Artiklen fortsætter under annoncen

Under turen den 29. august vil der blive lejlighed til at besøge flere af disse gravhøje i skovene og høre om dem. Desuden har skoven også beskyttet en såkaldt tuegravplads fra ældre jernalder. Her er de døde begravet i urner under ganske små gravhøje, de såkaldte tuer, der ikke hæver sig meget over skovbunden. Dem prøver vi at finde.

Middelalderturen

Og så til middelalderen Middelalderturen, den 5. september, begynder ligeledes ved Korskirken i Rinkenæs. Den er dog fra sidste århundrede, så vi kører straks videre til Rinkenæs Gamle Kirke. Den er fra 1200-tallet og bygget i romansk stil. De fleste middelalderlige genstande fra kirken befinder sig i dag på museerne i Flensborg og Sønderborg, og selve landsbyen – det gamle Rinkenæs – er også forsvundet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvor kan den have ligget?

Der vil på turen også blive lejlighed til at besøge Kværs kirke, en af landsdelens mindste kirker. Også her er det meste inventar endt på museum, men kirken har dog fået sin oprindelige døbefont tilbage.

Ganske tæt ved Kværs ligger et af de betydeligste borganlæg fra middelalderen i Sønderjylland – slægterne Limbek og Ahlefeldts store borg Søgård. På turen vil vi besøge selve voldstedet, der i mange årtier har været krydset af hovedvejen mellem Aabenraa og Flensborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Turen slutter ved den store valfartskirke i Kliplev. Den er på sæt og vis et af de betydeligste reformations-monumenter i Danmark og desuden Ahlefeldterne til Søgårds begavelseskirke.

Det praktiske

Begge ture begynder kl. 18.30 fra Korskirken, Kirkevej 1, Rinkenæs og ledes af henholdsvis museumsinspektør Lilian Matthes og museumsinspektør Lennart S. Madsen fra Museum Sønderjyllands arkæologiske afdeling i Haderslev.

Prisen er 50 kr. pr. gang.

Turene køres i egne biler.

Artiklen fortsætter under annoncen

Man skal huske påklædning efter vejret, og man må påregne at skulle gå lidt, specielt på oldtidsturen.

26. april 2024 Frivillige, Sønderborg

Den første madvaredonation til SINDs Folkekøkken er i hus

26. april 2024 Frivillige

Foreningen Sind arbejder ihærdigt på at genåbne Folkekøkkenet, som bliver til SINDs Folkekøkken og meningen er, at økonomisk pressede skal have mulighed for at få et godt måltid til en lav pris i Frivillighedens Hus. “Danish Crown har allerede doneret madvarer til den første gang, vi åbner vores folkekøkken og i dag, fredag, hentede jeg […]

Læs mere...