Folkeuniversitetet fortæller om antikkens bagside og om Socialdemokratiet

Røde faner. Arkivfoto: Ole Kæhler
Røde faner. Arkivfoto: Ole Kæhler
15. januar 2024 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Det er næppe tilfældigt, at USAs kongres, som blev opført fra 1793 og de følgende år, ligger på Capitol, og at dens bygninger leder tanken tilbage på både græsk og romersk bygningskunst. De er pant på, at her lever de klassiske idealer om ret og retfærdighed videre i vor tid. Også Domhuset i København – opført i årene 1805-15 – er bygget i klassisk stil – den såkaldte neoklassicisme. Formålet er det samme.

De idealistiske forestillinger, som vi forbinder med den græske og romerske antik, er ikke blot brugt, men også flittigt misbrugt gennem tiderne. Det er misbruget, der er i centrum i Folkeuniversitetets foredragsrække om ’Antikkens bagsider’. Tænk blot på nazisternes brug af antikken i forbindelse med Olympiaden i Berlin i 1936. Eller fascisternes brug af antikke forbilleder inden for retorik, arkitektur, sport og politik, skriver Folkeuniversitetet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men også andre sider af antikken bliver i disse år taget op til fornyet diskussion og vurdering, for eksempel bystaternes store ulighed og strenge kønsopdeling. Der er tale om fem foredrag med forskere fra universiteterne i København, Odense og Aalborg. Starten går onsdag den 6. februar.

Senere – i løbet af vinteren og foråret – udbyder Folkeuniversitetet kurser om Per Kirkebys billed- og murstenskunst og om Socialdemokratiets politiske udvikling fra den første Stauning-regering i 1924 og frem til i dag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og der er kurser om de tyske flygtninge i Danmark ved afslutningen af 2. Verdenskrig – og om de to store Aarhus-filosoffer, Løgstrup og Sløk. Alt sammen udførligt skildret på Folkeuniversitetets hjemmeside, fuko.dk/soenderborg, hvor man også kan læse om priser og tilmelding.

 

16. maj 2024 112, Sønderborg

Politiet efterforsker voldsepisode på en folkeskole

16. maj 2024 112

Onsdag eftermiddag fik politiet i Sønderborg en anmeldelse, der gik på, at en 15-årig pige på Sønderskov-Skolen er blevet sparket på hoften og på benene af to andre elever. “Hændelsen skete om formiddagen og vi efterforsker sagen som enhver anden voldsanmeldelse”, siger politikommissær Martin Hess Pedersen til SønderborgNYT. De to drenge, som menes at have […]

Læs mere...