Brandslukningsgranat kan redde værdier

11. januar 2016 Sundeved

Ny type slukningsmateriel introduceret på det danske marked. Granat kan holde ilden i skak indtil brandvæsnet når frem.

Slukningsgranat: Foto: Lene Esthave

Slukningsgranat: Foto: Lene Esthave

Artiklen fortsætter under annoncen

Hurtig hjælp er dobbelt hjælp. Den talemåde har gang på gang vist sig at være korrekt. Senest ved opsætningen af adskillige hjertestartere. De har reddet mange menneskeliv, fordi de er enkle at betjene og hurtige at få fat på. De er opsat let tilgængelige overalt i landet.

Samme effekt kan de brandhæmmende ”Fire Pro granater” få, hvis de installeres på virksomheder, offentlige institutioner og i biler tilhørende både politi og beredskab. Granaten er et effektivt slukningsværktøj, der kan være med til at reducere en brands udvikling, og dermed give brandvæsnets sprøjte- og slukningstog værdifulde ekstra minutter til at nå frem.

Artiklen fortsætter under annoncen

Meget effektive

På samme måde som ved en håndgranat trækker man en split ud af et rør fyldt med et brandhæmmende stof. Granaten trilles ind i det brændende rum, så tæt som muligt på ildens arnested. Her udløses den og aerosolet frigives og er med til øjeblikkelig at bremse ildens udvikling og derved reducere varmen i lokalet. Det sikrer brandvæsenet yderligere minutter til at nå frem.

“Når granaten smides ind på brændstedet, udvikler branden sig ikke i minutterne efter. De virker, siger driftsdirektør i Lotek, Allan Nykjær Pedersen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Firmaet, der har specialiseret sig i levering af sikkerheds- og brandbekæmpelsesudstyr både til lands og til vands, har netop lanceret granaten i Danmark.

Hvem skal betale?

Driftsdirektør Allan Nykjær Pedersen, Lotek A/S, med slukningsgranaten, der leveres i en kuffert som let placeres i en politibil eller indsatslederens bil. En kuffert med to granater koster ca.10.000 kr. Spørgsmålet er om det er det offentlige eller forsikringsselskabet, der skal betale udgiften. Foto: Lene Esthave

Driftsdirektør Allan Nykjær Pedersen, Lotek A/S, med slukningsgranaten, der leveres i en kuffert som let placeres i en politibil eller indsatslederens bil. Foto: Lene Esthave

Artiklen fortsætter under annoncen

Udfordringen for slukningsgranatens udbredelse er i første omgang ”hvem skal betale for udstyret”. Er det en offentlig opgave fordi den er installeret i politibiler og indsatsvogne eller er det forsikringsselskaberne, fordi granaten reducerer skadernes omfang?

“Det spørgsmål bliver løst lidt efter lidt i takt med, at granatens værdi går op for omverdenen. Jeg er allerede i kontakt med store virksomheder, der overvejer brugen af granaten, fordi en brand ikke blot forårsager skader her og nu, men også påfører dem produktionstab. Derfor ønsker de granaten placeret ved det øvrige slukningsudstyr”, siger Allan Nykjær Pedersen.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
31. juli 2021 COVID-19, REGIONALT

Corona: Nye regler ved indrejse i Tyskland

31. juli 2021 COVID-19

Fra søndag skal alle lade sig teste, før de rejser ind i Tyskland, hvis de ikke er vaccineret eller er kommet sig over en corona-infektion. Det siger den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, til Flensborg Avis. I al hast vedtog den tyske regering fredag nye, skrappe krav i forbindelse med indrejse, oplyser forbundsregeringens stedfortrædende talsmand, Ulrike […]

Læs mere...