Et skidt valgresultat og manglende opbakning lagde Fælleslisten i graven

17. marts 2023 Augustenborg
Søren Østergaard og Aase Nyegaard fortæller om Fælleslistens endeligt
Søren Østergaard og Aase Nyegaard fortæller om Fælleslistens endeligt

Det var lidt af en lokalpolitisk bombe, der sprang tidligere på måneden, hvor Fælleslisten i Sønderborg meddelte, at man på en ekstraordinær generalforsamling havde besluttet at nedlægge sig selv og dermed var det slut for Sønderborgs eneste lokalliste.

Listen kom til verden i 2005, hvor den opstod af de fælleslister, der eksisterede i de dengang syv selvstændige kommuner.

Tidligere borgmester Aase Nyegaard, der i mange år var Fælleslistens frontfigur valgte, at hun ikke ville stille op til det seneste kommunalvalg i 2021 og i stedet skulle den uprøvede Stine Duus Petersen være Fælleslistens spidskandidat. Men det lykkedes ikke for Stine Duus Petersen og Fælleslisten at komme i Byrådet og det er en af årsagerne til, at Fælleslisten i dag er historie.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi var lidt mismodige efter seneste kommunalvalg og vi prøvede at få Fælleslisten op og køre igen med en spidskandidat, der ville noget og også andre, der bakkede op og så opdager vi, at der var en meget lille opbakning bag os. Det gav stof til eftertanke og vi prøvede så at køre det videre et års tid, hvor vi ville se, om vi kunne bruge dynamikken fra valgkampen til at komme videre og få fat i nogle borgere og signalere noget andet, men det lykkedes ikke”, siger den nu forhenværende formand for Fælleslisten, Søren Østergaard, i et tv-interview til SønderborgNYT TV.

Artiklen fortsætter under annoncen

En af Fælleslistens mærkesager har gennem årene været borgerinddragelse og fokus på de små bysamfund og landsbylaug, som i dag er repræsenteret i deres eget politiske udvalg, Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter.

”Noget af det, der har været vigtigt for os hele vejen igennem er borgerinddragelse, som jeg ikke synes er godt nok i dag og når jeg læser, at der nu skal spares penge på møderne med borgerne, så tænker jeg, at det er den helt forkerte vej at gå”, siger Aase Nyegaard, tidligere borgmester og medlem af Fælleslisten, til SønderborgNYT TV.

Artiklen fortsætter under annoncen

Søren Østergaard mener, at en af årsagerne til, at Fælleslistens berettigelse forsvandt, da landsbylaugne fik deres eget politiske udvalg.

”Der er ingen tvivl om, at landsbylaugene har haft en betydning for, at Fælleslisten er væk i dag, for de har nu fået en direkte pipeline ind til Rådhuset, hvor de før havde en politisk liste, der kunne tale for dem. Så selvfølgelig har det haft betydning, men samtidig vil jeg også sige, at borgerinddragelsen i Sønderborg er for lille. Det er som om, der er for langt til politikerne og man lytter ikke rigtig og kommer lidt sent ud i høringsfaser og der er beslutningen som oftest allerede er truffet. Jeg tror, at mange borgere føler, at de ikke bliver hørt”, siger Søren Østergaard til SønderborgNYT TV.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når Aase Nyegaard ser tilbage på Fælleslistens flere end 18 år i Sønderborg og omegn, er det først og fremmest økonomien, besparelser og skattestigningen, som hun tror, borgerne vil huske Fælleslisten for.

”Jeg tror, at dem i Augustenborg vil huske Fælleslisten for, at vi fik rettet økonomien op, dengang Augustenborg Kommune var ved at blive sat under administration. Det var lige dér, jeg tiltrådte som borgmester i Augustenborg. Og så tror jeg, man vil huske Fælleslisten for besparelser, hvor der skulle findes 100 millioner kroner sammen med mit flertal og så nytter det jo ikke noget, at der fra socialdemokratiets side dengang blev sagt, at der er ikke nogen grund til at spare. Det du’er jo heller ikke og sådan kan man ikke levere og det er også det Erik Lauritzen, som er vores borgmester i dag, ved, at han er nødt til – uagtet at man passer på – hvis der skal være penge til spændende projekter og anlægsinvesteringer eksempelvis Kulturhovedstad og Spejdernes Lejr og det betyder noget, at man har penge til sådan nogle ting”, siger Aase Nyegaard, der også stod bag en skattestigning i Sønderborg Kommune, som ikke var lige populær hos alle.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Når jeg går op i helikopteren i dag så er jeg rigtig glad for, at jeg var med til at gøre det. Havde vi ikke gjort det dengang med mig som borgmester i 2013, så havde vi ikke kunne gøre alt det, vi gør i dag. Vi skulle først spare 100 millioner kroner efter at have overtaget kommunen fra Socialdemokratiet og borgmester Jan Prokopek Jensen. Det gjorde vi og vi gennemførte rigtig mange ubehagelig ting, som borgerne ikke syntes om og vi hævede også skatten sammen med rigtig mange andre partier – på nær Venstre. Jeg kan nævne rigtig mange ting der ikke var sket, hvis ikke vi havde truffet de beslutninger dengang. Uddannelser på Alsion, Nordborg Ferieresort, Strandpromenaden, Royal Run og Tour de France. Vi havde ikke haft penge til det, så det har jeg ikke fortrudt, tværtom. Det var rettidig omhu”, siger Aase Nyegaard til SønderborgNYT TV.

Fælleslisten i Sønderborg er nu historie, men de politiske ambitioner er intakt hos den tidligere spidskandidat for Fælleslisten, Stine Duus Petersen, der siger til SønderborgNYT, at vi bestemt ikke har hørt det sidste fra hende.

”Nu skal jeg lige sunde mig lidt ovenpå nedlæggelsen af Fælleslisten og dermed min genvundne, politiske frihed. Jeg kommer tilbage, men hvornår og hos hvem jeg skal fortsætte i lokalpolitik, vil jeg ikke afsløre endnu”, siger Stine Duus Petersen.

Du kan se hele tv-interviewet her på SønderborgNYT TV.

Skrevet af: Michael michael@sonderborgnyt.dk
22. marts 2023 Sønderborg, Debat

Debat: SF-medlem er træt af dårlig belægning i gågaden, Sdr. Havnegade og på Strandpromenaden

22. marts 2023 Sønderborg

Erik Bach, medlem i SF, Sydals, skriver: Der tegner sig et billede af Sønderborgs veje. Hvad sker der lige? Kører man over Dybbøl ligger chaustenene som hø og hakkelse. Det kunne man have gjort bedre. Så tager man Sdr. Havnegade. Her flyder chaustenene, når det er højvande. Her ville brosten være bedre. Så tager man […]

Læs mere...