Danske Handicaporganisationer: Antallet af førtidspensionister er styrtdykket

4. marts 2018 Politik

Danske Handicaporganisationer har lavet en optælling af førtidspensionister før og efter førtidspensionsreformen i 2013.

I undersøgelsen udvalgte man 27 grupper af handicappede, hvor omkring 28.000 havde fået førtidspension i de tre år inden reformen.

I de tre år efter reformen faldt tallet drastisk til omkring 11.000.

Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer, mener, at forløbet bliver uværdigt for de handicappede.

Artiklen fortsætter under annoncen

For det er jo netop dem, der har ret til og gavn af førtidspension.

”Mennesker kommer igennem nogle ressourceforløb, som de ikke kan håndtere. Når de så har prøvet det én gang, så burde man sige stop: Det her går ikke. Men i stedet sender man dem videre i flere ressourceforløb”, siger Thorkild Olesen.

Kommuner lytter ikke til fagpersonale

Ifølge Thorkild Olesen er det tydeligt, at systemet ikke er tilpasset personer med handicap.

”Der er nogle mennesker, som ikke skal slæbes igennem det her system, før de skal have førtidspension. Det bliver de nu, og det er ikke hensigtsmæssigt”, siger han til TV2 Nyhederne.

Det kommer også til udtryk via den ensidige fokus på jobforløb, mener formanden for Danske Handicaporganisationer.

”Der er for lidt fokus på, at man også kan tro på det, som læger, psykologer og sundhedsfagligt personale siger”.

Iben Nørup, der er forsker ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet, ser flere problemer ved det nuværende system.

Udsigtsløse ressource-forløb

”Et af problemerne er, at der bliver tildelt en lang række ressourceforløb til nogle mennesker, hvis reelle chance for at udvikle en arbejdsevne er meget lille og nogle gange ikke-eksisterende. Så bliver det reelt bare en forlængelse af deres sagsbehandlingstid, inden der kommer en afklaring på deres situation”, siger hun til TV2 Nyhederne.

Ifølge Iben Nørup fører det til, at nogle ender med at hænge i systemet i uafklarede situationer i rigtig mange år.

”Det betyder, at deres økonomiske situation er uafklaret i den periode. Når de er i ressourceforløb, får de en væsentlig lavere ydelse end man gør, hvis man er på sygedagpenge eller på førtidspension”.

Det vil stresse mennesker uden handicap, men kan have endnu større konsekvenser, hvis man i forvejen er syg,

”Der er selvfølgelig nogle psykiske følgevirkninger af det: At de ikke ved, hvordan deres liv ser ud om to år eller blot et halvt år frem”, siger Iben Nørup.

Ressourceforløb kan tage op til fem år – og giver det ikke en afklaring, så kan borgeren bevilges et nyt.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk