FV22: Statsminister Mette Frederiksen sad med ved bordet til kaffe, kage og fællessang

Mette Frederiksen på valg-tour. Foto: Bjørn Allerelli
Mette Frederiksen på valg-tour. Foto: Bjørn Allerelli
18. oktober 2022 FV22 Skrevet af: Ole Kæhler

Tirsdag eftermiddag var statsminister Mette Frederiksen på besøg i BHJ-Salen i Ahlmannsparken i Gråsten, hvor hendes partifælle, Benny Engelbrecht var vært ved et arrangement, hvor 160 mennesker var mødt op.

“Jeg syntes, vi skulle mødes på sønderjysk vis og det vil sige kaffe, kage og fællessang”, sagde Benny Engelbrecht og fortalte så, at statsministeren ville komme senere.

“Og hun trænger nok også til kaffe og kage”, sagde han til forsamlingen. Ved flyglet sad Steffan Grarup og Benny Engelbrecht havde guitaren med – og de to herrer leverede musikken til en række fællessange.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mens der blev sunget, ankom Mette Frederiksen i sin store valgbus og hun blev modtaget af blandt andre en gruppe mennesker, som ville opfordre regeringen til at tage afstand fra det iranske styre, som dagligt forfølger og slår iranske kvinder ihjel. De viste deres utilfredshed med det iranske styre på skilte og fik også en kort snak med Mette Frederiksen, inden borgmester Erik Lauritzen fulgte hende indenfor i BHJ-Salen.

“Jeg har glædet mig til at komme her – ikke alene på grund af kaffebordet – også for at snakke med Jer om, hvad der optager Jer”, sagde statsminister Mette Frederiksen til de 160 vælgere, der sad med kaffekopper og sanghæfter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mette Frederiksen fortalte om krigen i Ukraine, energikrisen og inflationen.

“Og når jeg kigger ud over forsamlingen, så… ja. vi taler jo ikke om alder. Men lad mig så sige, at I alle ikke er førstegangsvælgere”, sagde hun og fortalte, at landet nok skal klare de kriser, som der er er.

“Men det bliver ikke ved at lande regningen hos de mennesker, der i forvejen har mindst – og hvis det ikke er dem, der skal have regningen, så skal I stemme på Socialdemokratiet”, sagde Mette Frederiksen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Energikrisen gør den grønne dagsorden mere aktuel end nogensinde.

“Og vi vil holde fast i den grønne dagsorden og det er dejligt, der er store offshore-projekter i Esbjerg og at der er store virksomheder på Als, som arbejder med grøn teknologi. Det giver også arbejdspladser”.

Anderledes udlændinge-politik

En gråstener fortalte statsministeren, at han og hans iranske hustru har boet i Gråsten gennem 11 år og det er virkeligt svært for hans hustru at blive dansk statsborger.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Ifølge udlændingelovgivningen er min hustru familiesammenført og hun skal have fornyet sin opholdstilladelse hvert tredje år. Det giver mange bekymringer, fordi vi aldrig ved, om reglerne ændres og hun bliver sendt ud af landet, så jeg mister min hustru og vores datter sin mor”, sagde han.

“Min hustru er højtuddannet og i arbejde – og jeg synes, der skal være nogle mere lempelige regler for udlændinge, der klarer sig godt i Danmark”.

Statsministeren var meget klar i sit svar.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er vigtigt, vi er varsomme med at ændre i udlændinge-lovgivningen og vi vil ikke lempe på udlændingepolitiken, fordi selvom mange udlændinge klarer sig godt i Danmark, så er der også mange, som ikke gør det”, sagde hun.

Fjernvarme fjerner bekymringer

Der var også en deltager fra et af de mange landsbylaug, som efterlyste opbakning til, at mindre lokalsamfund går sammen om fælles varmeværker og han så også gerne, at eksempelvis Sønderborg Fjernvarme hjalp landsbylaugene på vej.

Mette Frederiksen havde også talt om varmeløsninger andre steder i landet, inden hun nåede frem til Ahlmannsparken.

“Og fjernvarme fjerner bekymringer og ideen om at flere går sammen om nogle fælles løsninger vil jeg tage med mig videre”, sagde hun.

Organ-donation

Lige nu er temaet ’Aktivt fravalg’, et emne der optager blandt andre Nyreforeningen i Sønderborg og Mette Frederiksen blev spurgt, hvordan hun stiller sig til, at såkaldt aktivt fravalg som donor – det vil sige at man som 18-årig skal melde aktivt fra, hvis man ikke ønsker at være organdonor. Emnet kommer senere op i Folketinget som borgerforslag.

“Jeg er bestemt ikke afvisende for, at vi skal bede danskerne om at tage stilling og jeg er tæt på at gå med på, at aktivt fravalg er en mulighed”, sagde statsministeren.

Arbejdspladser og uddannelser

Der er tidligere flyttet statslige arbejdspladser til Sønderborg og også flere uddannelser.

“Og det med at flytte statslige arbejdspladser og flere uddannelser ud, er noget vi arbejder videre med. Om de så lige kommer til Sønderborg, kan jeg ikke love”, sagde Mette Frederiksen til SønderborgNYT.

 

26. april 2024 Erhverv, Sønderborg

Grønt lys fra Sønderborg Varme til sammenlægning med Broager Fjernvarme

26. april 2024 Erhverv

Billigere fjernvarme til forbrugerne og bedre muligheder for at skabe et grønt fjernvarmenet. Det er et par af gevinsterne ved at sammenlægge Broager Fjernvarmeselskab A.m.b.a. og Sønderborg Fjernvarme A.m.b.a, og bestyrelserne i begge selskaber har netop fået solid opbakning til at fortsætte drøftelserne om sammenlægning. Siden november har Broager Fjernvarmeselskab A.m.b.a. og Sønderborg Fjernvarme A.m.b.a […]

Læs mere...