Henning N. Larsen: Var der noget om snakken?

Arkivfoto
Arkivfoto
16. januar 2017 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Forfatteren bag bogen Stikkeren er klar med endnu en bog, der tager afsæt i besættelsen. Og denne gang er det de mennesker, der blev hængt ud i de illegale blade, han kigger efter i sømmene.

“Jeg tænkte på, at det ikke er sjovt for de mennesker, der bliver hængt ud i pressen i dag. Og det førte til nogle tanker om, at det må have været værre for dem, der blev hængt ud i de illegale blade under besættelsen”, siger Henning N. Larsen til SønderborgNYT. Hvis man blev hængt ud som stikker, så var det forbundet med stor livsfare.

Artiklen fortsætter under annoncen

Henning N. Larsen skriver dokumentarbøger og det betyder, der ligger et omfattende researcharbejde forud for en bog. Hvert eneste navn og hver eneste episode bliver tjekket ad flere kanaler, så han kan føle sig sikker på, at han rammer rigtigt.

“Det har taget et par år at gennemgå forskellige arkiver, inden jeg begyndte at skrive min nye bog, der udkommer den 20. januar”, siger Henning N. Larsen. Bogen hedder: HÆNGT UD – De illegale blade under besættelsen.

Målet for Henning N. Larsen var at tegne et billede af, om der var noget om snakken, når mennesker blev hængt ud.

Artiklen fortsætter under annoncen

Langt de fleste illegale blade gjorde sig stor umage for at tjekke de personer, som de kædede sammen med stikkeri, omgang med tyskere, arbejde for tyskere og andre nazi- eller tyskvenlige ting.

Svært at tjekke påstande

“Men redaktionerne kunne ikke ringe til myndighederne og tjekke, om der var noget om snakken. De kunne heller ikke ringe til tyskerne og spørge”, siger Henning N. Larsen. Alligevel var der “kun” fejl i 18 procent af de 3.000 personhistorier, som Henning N. Larsen gik efter i sømmene.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Fra Center for Journalistik og Efteruddannelse fortælles det, at der i dag er fejl – af større eller mindre betydning – i omkring 17 procent af et landsdækkende dagblads personhistorier”, siger Henning N. Larsen, der synes, at det i dag må være lettere at tjekke fakta, end det var under besættelsen.

“Nogle af nutidens fejl er navne, der staves forkert, forkerte titler og andre ‘småting’. Men der var også en mand i Herning, der var uskyldigt mistænkt af politiet for et drab. Han fik den helt store tur i pressen og måtte flytte langt væk for at finde fred”, siger Henning N. Larsen.

26. april 2024 Erhverv, Sønderborg

Grønt lys fra Sønderborg Varme til sammenlægning med Broager Fjernvarme

26. april 2024 Erhverv

Billigere fjernvarme til forbrugerne og bedre muligheder for at skabe et grønt fjernvarmenet. Det er et par af gevinsterne ved at sammenlægge Broager Fjernvarmeselskab A.m.b.a. og Sønderborg Fjernvarme A.m.b.a, og bestyrelserne i begge selskaber har netop fået solid opbakning til at fortsætte drøftelserne om sammenlægning. Siden november har Broager Fjernvarmeselskab A.m.b.a. og Sønderborg Fjernvarme A.m.b.a […]

Læs mere...