Flere flygtninge skal inden for deres integrationsperiode lykkes med at komme i uddannelse eller job. Det er et af målene i Sønderborg Byråds beskæftigelsesstrategi, og nu sætter kommunen handling bag ordene ved at ansætte 10 i såkaldte IGU-forløb, som gør dem klar til at få job eller tage en erhvervsrettet uddannelse.
Et andet af beskæftigelsesstrategiens mål er at servicere og samarbejde med virksomhederne for at imødekomme deres ønsker og behov til arbejdskraft og deres muligheder for at tage socialt ansvar.
”Med IGU-uddannelsen kan vi både hjælpe flygtninge med at kvalificere sig til job eller uddannelse, og vi kan imødekomme nogle virksomheders behov for arbejdskraft. Derfor er jeg glad for, at vi i Sønderborg Kommune går foran ved at ansætte en IGU-mentor, som skal markedsføre uddannelsen og servicere virksomheder, som byder sig til, og at vi ansætter 10 flygtninge, som dermed klædes på til at få et job eller en uddannelse. Vi ved, at arbejde er vejen til god integration”, siger arbejdsmarkedsudvalgets formand, Jan Prokopek Jensen i en pressemeddelelse.
Den endelige afgørelse ligger i byrådet, men vejen er banet med arbejdsmarkedsudvalgets anbefaling. Målet er, at i alt 25 flygtninge gennemfører en IGU-uddannelse – heraf altså 10 i et forløb i Sønderborg Kommune.
Det betyder, at det private erhvervsliv meget gerne skal byde ind med 15 pladser. Med ansættelsen af en IGU-mentor kan kommunen tilbyde, at Kompetencecentret tager sig af papirarbejdet og hjælp til at sammensætte uddannelsesforløbet for virksomhederne. Virksomhederne får naturligvis udgiften til lærlingelønnen, men samfundsøkonomisk og socialt er det et positivt indspark.
En analyse viste sidste år, at der især er gode muligheder for job og uddannelse – og dermed integration – inden for detailhandel, rengøring, bygge og anlæg, køkken og service, pleje og omsorg, transport, maskinindustrien og landbrug.