Kommunen skal finde boliger til flygtninge

7. marts 2015 Samfund

På det kommende møde i Arbejdsmarkedsudvalget skal der snakkes flygtninge. Sønderborg Kommune skal modtage et antal, som skal blive boende fast i Sønderborg – og de skal have tag over hovedet.

Sønderborg Kommune skal, som landets øvrige kommuner, modtage et stigende antal kvoteflygtninge. Det ghettoforventes, at kommunekvoten for 2015 bliver 168 flygtninge ifølgeUdlændingestyrelsens foreløbige udmelding.

Derfor kan det være nødvendigt, at kommunen anvender en række alternative muligheder for at opfylde boligbehovet.

Loven forpligter

Lovgivningen betyder, at kommunen er forpligtiget til snarest muligt at anvise en permanent bolig til nyankomne flygtninge.retten

Artiklen fortsætter under annoncen

Da det primært forventes at være enlige flygtninge, som ankommer i 2015, skal der findes et stort antal boliger.

En stor del af de, der ankommer alene, har ægtefælle og eventuelt børn, der fortsat befinder sig i udlandet, og der forventes derfor efterfølgende familiesammenføring og dermed ændrede behov for bolig.

Kommunen er dog kun forpligtiget til at anvise bolig ved ankomst til kommunen og ikke ved eventuelt efterfølgende familiesammenføring.

Private lejemål kan bruges11041740_10204078289146052_992259305018452904_n

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er ingen regler for, om boligen, som en flygtning henvises til, skal være en kommunal, almen eller privat bolig. Men retten til boligen må ikke være tidsbegrænset. Der skal altså være tale om en regulær lejeaftale.

Hvis kommunen ikke kan anvise en permanent bolig med det samme, kan den henvise flygtninge til en midlertidig bolig. Kommunen er dog forpligtet til snarest muligt at finde en permanent bolig. Det vil sige en bolig, hvor flygtningen kan blive boende – også efter at den 3-årige integrationsperiode er udløbet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kollegier er kun midlertidigeby27

Kommuner må som udgangspunkt ikke henvise flygtninge til kollegier eller andre former for ungdomsboliger, da de kun betragtes som midlertidige boliger. Men en kommune kan godt henvise en flygtning til at bo på et kollegium i en begrænset periode, hvis den ikke kan finde en permanent bolig med det samme. Kommunen er dog fortsat forpligtet på at tilbyde flygtningen en permanent bolig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det vurderes hensigtsmæssigt, at nykomne flygtninge, der visiteres til Sønderborg Kommune, i størst muligt omfang boligplaceres permanent fra starten med udgangspunkt i den enkeltes boligbehov, økonomiske situation samt forpligtigelse til at deltage i integrationsprogrammets forskellige elementer, sprogundervisning samt beskæftigelsesrettet aktivitet.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
8. december 2021 KV21, Sønderborg

KV21: Ellen Trane Nørby bliver ny formand i Sønderborg Forsyning

8. december 2021 KV21

Venstres Ellen Trane Nørby tog ikke selv en udvalgsformandspost, da partiet konstituerede sig og det er der en god forklaring på. “Vi skal bruge vores mandater bedst muligt og derfor har jeg fået formandsposten i Sønderborg Forsyning. Det er en vigtig post, hvor jeg blandt andet vil være med til at sikre, at det kommende […]

Læs mere...