NATO lærer klima-venlighed i Sønderborg

19. februar 2015 Erhverv

US Marine Corps udledte i Afghanistan 1200 ton CO2 per dag – det svarer til, hvad Sønderborgs Vej & Park-afdeling udleder på et år.

Hi Cnter kanon 2000. Foto: Patricio Soto

Hi Cnter kanon 2000. Foto: Patricio Soto

Artiklen fortsætter under annoncen

Og da krigen stod på sit højeste, fik Natos Isaf-styrker dagligt kørt 1300 tankbiler med olie ud til lejrene. Det kostede syv liter olie for hver ene liter, der blev bragt ud. Under disse transporter blev i tusindvis af mennesker såret eller dræbt i bagholdsangreb eller på grund af vejsidebomber, skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Disse tal er blandt årsagerne til, at Nato i stigende grad interesserer sig for, hvordan grøn omstilling kan gennemføres i militæret, og i disse dage er det emnet for en Nato-forskningskonference, som samler militærfolk, erhvervsfolk og forskere fra ni lande på Syddansk Universitet i Sønderborg i samarbejde med Sønderborgs ProjectZero.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med 60 deltagere har konferencen tiltrukket dobbelt så mange som forventet, og derfor har lokale virksomheder og Sønderborg Kommune suppleret Natos økonomiske bidrag til arrangementet, ligesom repræsentanter for lokale virksomheder også er blandt deltagerne.

“Vi er dybt taknemmelige for dette engagement”, siger Michael Goodsite, professor og institutleder på Teknologi og Innovation på Syddansk Universitet i Odense, som er med til at arrangere konferencen.

Både energi, vand og affald er på programmet, og som indledning var deltagerne med på en ZERO Energy-tour i Sønderborg-området og se på grøn fjernvarme og demonstrationsprojekter for energirigtigt byggeri – nærmere bestemt ZERO-huset og Produktionshøjskolen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Aase Nyegaard åbnede konferencen

Selve konferencen blev åbnet af Sønderborgs viceborgmester, Aase Nyegaard:

“Jeg håber, at I vil få masser af inspiration med hjem, og at vores by også vil kunne bidrage til grøn omstilling i Nato, eftersom Sønderborg er cirka samme størrelse som en typisk militærbase”.

Aase Nyegaard fortæller, at Sønderborg er lige så stor som en militærbase. Foto: Patricio Soto.

Aase Nyegaard fortæller, at Sønderborg er lige så stor som en militærbase. Foto: Patricio Soto.

Artiklen fortsætter under annoncen

Dr. Billur Sakintuna fra Nato Support Agency, NSPA, fortalte ved konferencens åbning, at sikkerhed er det første hensyn, når Nato tegner kontrakter med leverandører, men Nato har grønne programmer, og der bygges EU-standarder og internationale standarder ind i kontraktskrivning.

Ifølge Dr. Susanne Michaelis, forsker hos Natos Emerging Security Challenges, er det dog ikke de store visioner for omstilling til grøn energi, der præger Nato, men der er en stigende bevidsthed. Argumentet ”return of investment” – at det kan betale sig – vinder frem.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
18. maj 2021 KV21, Sønderborg

Sønderborg Kommune ser gerne en høj stemmeprocent ved kommunalvalget

18. maj 2021 KV21

Når der er kommunalvalg i november, så er det målet for Sønderborg Kommune at valgdeltagelsen bliver lige så god som ved det seneste kommunalvalg. “Der lå vi over landsgennemsnittet og det skal vi gerne gentage”, siger chefen for Byrådssekretariatet, Pernille Svindt Lentfer, til SønderborgNYT. Hun fortæller, at der op til valget kommer en række initiativer, […]

Læs mere...