Selvom Venstre har arbejdet hårdt på at få Konservative, Slesvigsk Parti og senest Fælleslisten til at skifte side efter konstitueringen, så har flertalsgruppen stået fast sammen. Eneste krusning i det politiske billede er Lars Dyhrs exit fra det politiske liv.
Brudte aftaler og medlemmer, der skifter parti er eller ret almindeligt i byråd. I Sønderborg er det Anita Kjøng-Rasmussen og Karen Damm, der sagde farvel til Fælleslisten og blev løsgængere, mens Jesper Rosanes forlod de Konservative og trådte over til de liberale i Venstre.
I løbet af denne valgperiode i byrådene har 174 kandidater på landsplan skiftet parti. Men ifølge Jon Kiellberg kan det antal sagtens blive højere i næste valgperiode, som begynder ved årsskiftet, når de nyvalgte byråd indtager rådhusene.
Mindre loyalitet
– Den loyale partisoldat er ikke død, men måske uddøende især blandt de unge. Det er ikke givet, at man er medlem af samme parti fra vugge til grav længere, siger han. Partiskifte kan også handle om udsigten til gode poster.
Tilbage står vælgerne med en lang næse, hvis deres kandidat skifter partifarve efter valget, og flere partihoppere kan øge politikerleden og mindske tillid til politikernes troværdighed.
– Nogle vælgere vil føle sig skuffede og tænke, at det er ligegyldigt, hvem man stemmer på. Selvom mange stemmer personligt ved kommunalvalget, så står der jo stadig et partinavn bag ved personen, siger Jon Kiellberg.