Regeringens erhvervsfremmetanker bekymrer i Sønderborg

12. april 2018 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

I fredags fremlagde et ekspertudvalg flere anbefalinger til en forenkling af erhvervsfremmesystemet. Det betyder blandt andet, at opgaven med at fremme erhvervslivet og støtte små og mellemstore virksomheder fremover skal placeres i fem centre fordelt over hele landet.

Hos Sønderborg Kommune er man bekymrede over, at indsatserne ikke længere placeres lokalt, da kommunen har gode erfaringer med lokale projekter. Med en lokal forankring kan tiltagene nemlig udvikles efter virksomhedernes behov.

Artiklen fortsætter under annoncen

Borgmester Erik Lauritzen er glad for Folketingets fokus på at rykke funktioner og tilbud ud i landet og tæt på borgere og virksomheder. Men i dette tilfælde er den nærhed er nu i fare, mener borgmesteren:

”Under kommunalreformen og med flytningen af borgernære og virksomhedsrettede funktioner ud af København var ønsket at samle kræfterne og fordele dem i landet med henblik på lokal udvikling. Det giver mulighed for den nemme og personlige ene indgang for virksomhederne og for tæt dialog. Men hjælp til erhvervsudvikling og kommunal sagsbehandling er ofte sammenfaldene for de små virksomheder. Derfor giver det mening at holde tilbuddene tæt på virksomhederne, forklarer borgmesteren og tilføjer, at forslaget om at nedlægge de lokale vækstråd vil modarbejde de gode intentioner”.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det regionale vækstforum fordeler hvert år mange millioner til lokale virksomheder. Hvis man flytter de beslutninger og midler til en statslig institution, så modarbejder man intentionen om at flytte flere funktioner ud lokalt, for så ryger magten tilbage til staten. Samtidig frygter jeg, at det bliver sværere at få en ansøgning igennem, hvis man på flere måder har stor afstand til dem, der vurderer ens ansøgning”.

Samtidig betaler Sønderborg Kommune hvert år et tilskud til Region Syddanmarks pulje for regional udvikling. Udgiften udgør i 2018 cirka 2 millioner kroner. Det bidrag skal ifølge forslaget bruges til en fælles digital platform. Borgmesteren har en klar forventning om, at det bidrag skal tilbageføres til kommunerne i stedet for at blive brugt til intern platform, som ikke kommer virksomhederne til gode.

Artiklen fortsætter under annoncen

Også formanden for Erhvervsudvalget, Gerhard Bertelsen, er kritisk overfor udspillet, som risikerer at ende i tab af nye arbejdspladser og lokalkendskab, hvis ekspertudvalgets udspil vedtages i Folketinget.

”For os giver det ingen mening at placere erhvervsfremmeindsatsen regionalt, så vores virksomheder for eksempel skal til Odense, når de vil have hjælp og støtte. Med den virksomhedsstruktur vi har i Sønderborg med mange enkeltmandsvirksomheder og SMV’er, virker det uhensigtsmæssigt at centralisere disse tilbud. I Sønderborg har vi fingeren på pulsen, når det gælder vores lokale virksomheders behov, så vi konstant kan sikre deres fremtidige vækst. Det kendskab kan gå tabt, når man flytter det ud af området”, siger udvalgsformanden i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

I dag er Sønderborg Kommunes erhvervsfremmeindsatser forankret i Sønderborg Vækstråd, som fokuserer på iværksætteri samt udvikling og vækst hos små og mellemstore virksomheder. De har i dag et indgående kendskab til lokalområdets virksomheder gennem blandt andet brancheanalyser og samarbejder, hvor indsatser sættes i gang på baggrund af konkrete spørgeskemaundersøgelser

 

26. april 2024 Erhverv, Sønderborg

Grønt lys fra Sønderborg Varme til sammenlægning med Broager Fjernvarme

26. april 2024 Erhverv

Billigere fjernvarme til forbrugerne og bedre muligheder for at skabe et grønt fjernvarmenet. Det er et par af gevinsterne ved at sammenlægge Broager Fjernvarmeselskab A.m.b.a. og Sønderborg Fjernvarme A.m.b.a, og bestyrelserne i begge selskaber har netop fået solid opbakning til at fortsætte drøftelserne om sammenlægning. Siden november har Broager Fjernvarmeselskab A.m.b.a. og Sønderborg Fjernvarme A.m.b.a […]

Læs mere...