Små og mellemstore virksomheder kan lettere deltage i udbud

16. juni 2016 Erhverv

Små og mellemstore virksomheder skal have nemmere ved at deltage i kommunens udbud. Det er tanken bag en række konkrete initiativer, der nu er sat i gang, og som skal effektueres fra 2017. Det betyder blandt andet, at virksomhederne skal inddrages i udbudsprocessen og have tilbudt undervisning.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

 

 

Når kommunen skal have skiftet kontormøblerne ud eller sørge for skolebusser – så skal opgaven lægges i udbud.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men mindre virksomheder risikerer at gå glip af muligheden for at blive kommunal leverandør. Enten fordi de synes, udbuddet har været svært at gennemskue, opgaverne var for store eller fordi de ikke var opmærksomme på, at udbuddene fandt sted. Det skal der nu laves om på.

Ole W. Stenshøj og Konservative gik til valg på bla. at gøre det lettere for midre virksomheder at deltage i kommunale udbud. Nu sættes der flueben ved løftet.

Ole W. Stenshøj og Konservative gik til valg på bla. at gøre det lettere for midre virksomheder at deltage i kommunale udbud. Nu sættes der flueben ved løftet.

“I Sønderborg er der rigtig mange små og mellemstore virksomheder, og de skal naturligvis have en fair chance for at komme til fadet i forhold til at vinde en opgave som kommunal leverandør. Det betyder, at vi skal finde en ny måde at arbejde på, og det er vi i gang med”, fortæller Ole Wandahl Stenshøj, der er formand for erhvervsudvalget.

Virksomhederne skal være med i processen

De nye udbudsformer indeholder flere tiltag. Fremover skal virksomhederne inviteres ind til dialogmøde forud for udarbejdelsen af kravsspecifikationerne. Det vil sige, at virksomhedernes input bliver inddraget i arbejdet med at udforme udbuddene. Virksomhederne vil få tilbudt undervisning i udbudsprocessen og regler på området og får adgang til erfagrupper, ligesom der skal kommunikeres mere effektivt, om hvilke udbud kommunen arbejder på.

“Vi skal til at arbejde mere på erhvervslivets præmisser, kan man vel sige, så det bliver mere smidigt. Og det, tror jeg, er rigtig vigtigt for de lokale virksomheder, som måske ind imellem kan føle sig overset, når kommunen sender opgaver i udbud”, siger næstformand i erhvervsudvalget Tom Holden i en pressemeddelelse.

Det bedste bud vinder stadig

Initiativerne på udbud- og indkøbsområdet kommer som følge af den store analyse: “Erhvervsservice i topklasse”, der blev lavet sidste år, og som blandt andet viste, at virksomhederne var utilfredse med udbudsvilkårene. Men selvom der nu bliver lavet om på processen, og det hele bliver forenklet, kan der ikke gives garantier.

“Det her betyder jo ikke, at vi kan love, at det fremover altid bliver en mindre lokal virksomhed, der løber med opgaven. Det afhænger af mange ting i det enkelte udbud. Men det skal være lettere at deltage i konkurrencen. Mulighederne skal være mere lige”, siger Ole Wandahl Stenshøj.

De nye udbudsformer forventes taget i brug fra 2017, men allerede i slutningen af i år vil der blive kørt pilotprojekter med visse udbud.

Fakta: Nye udbudsformer i Sønderborg Kommune:

Fremover bliver relevante virksomheder inviteret til dialogmøde med kommunen forud for udarbejdelsen af udbudsmaterialet.

Herefter bliver der afholdt afklaringsmøde for virksomhederne, hvor udbudsmaterialet bliver gennemgået.

Virksomhederne vil få tilbudt undervisning i udbudsmateriale og adgang til erfa-grupper.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk