Gråsten Teglværk vil lave mursten af skrottede vindmøller

9. januar 2024 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Store, susende møller, som drejer i vinden over havene og markerne, er efterhånden blevet en fast del af landskabet. For mange er de selve symbolet på udviklingen mod mere grøn energi – men vindmøllerne har også en knap så grøn slagside, skriver Videnskab.dk.

Vindmøllernes vinger er nemlig svære at genanvende, fordi de primært består af glasfibre og hærdeplast, som er smeltet sammen i sandwichlag og svære at adskille. Så når vingerne er udtjente, bliver de ofte deponeret – altså gravet ned i jorden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med en levetid på 25-35 år står vi overfor en fremtid med flere udtjente vindmøller, som bør håndteres på en bedre måde end deponering. Det mener forsker i vindmølleteknologi Lykke Margot Ricard, som står bag en rapport for Miljøstyrelsen om problemet.

Hun vurderer dog, at vi i løbet af de næste 30-40 år skal håndtere 500.000 tons vindmøllevinger.

Derfor forsøger forskere gennem forskningsprojektet ReMaBrick, der blev sat i søen i foråret 2023, at trylle vindmøllernes udtjente vinger om til mursten, som vi kan bygge huse af.

Artiklen fortsætter under annoncen

I projektet vil forskerne fra blandt andet Aalborg og Aarhus Universitet og Gråsten Teglværk de næste tre år eksperimentere med at lave nye former for mursten, som reducerer mængden af ler. Ler er nemlig også en knap ressource, som vi vil mangle om nogle år.

Og derfor ser Jacob Hallum Bendtsen fra Gråsten Teglværk, som er leder af ReMaBrick-projektet, en mursten ud af vindmøllevinger, som ren win-win.

Han er ingeniør og ansat på Gråsten Teglværk, som faciliterer selve udformningen og forbrændingen af de nye mursten.

Artiklen fortsætter under annoncen

Før selve processen med at fremstille murstenen kan gå i gang, skal den perfekte formel dog findes. Derfor er forskerne lige nu ved at undersøge, hvilken ’dej’ – sammensætning af ler og glasfibre – der fungerer bedst i en mursten. Desuden går forskerne efter at lave en anden udformning end den traditionelle, så man ikke skal bruge så meget mørtel, som man gør i dag.

Derefter skal der findes en formel for, hvor mange fibre der skal til for at lave den stærkeste og mest bæredygtige mursten.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når almindelige mursten fremstilles, bliver de brændt ved over 1.050 graders varme. Netop forbrændingen er en stor klimabelastning. Håbet for projektet er at udvikle mursten, som skal bruge langt mindre CO2 i forbrændingsprocessen – fordi dele af leret er erstattet med glasfibre.

21. maj 2024 Sport, Sønderborg

Gymnasie-fodbold: De blå piger vandt stort over de røde

21. maj 2024 Sport

I dag, tirsdag, er det sidste skoledag for alle de gymnasieelever og HF-elever, som skal til afsluttende eksamen inden længe – og Det Blå Gymnasium fejrede dagen med fodboldkampe mod Statsskolen. Den første kamp, der blev spillet, det var pigerne og her vandt ‘de blå’ en overbevisende sejr på hele 7-0 over ‘de røde’. “Det […]

Læs mere...